Tortilla po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki a następnie w kostkę.
Składniki marynaty mieszamy wkładamy mięso i marynujemy 30 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i dusimy na patelni.
Paprykę oczyszczamy z pestek kroimy w cienki plasterki i dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę papryczkę chilli.
2.Mięso podsmażamy do miękkości na osobnej patelni i dodajemy do warzyw.
Mieszamy następnie solimy i przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.
Przygotowujemy sos czosnkowy.
3.Placek tortilli podgrzewamy przez chwilę na patelni z każdej strony.
Smarujemy 1 łyżką sosu czosnkowego, na środku górnej części wkładamy około 3 łyżek farszu, dolną część składamy a jeden bok rolujemy.
Całość zawijamy w folię aluminiową i jemy.
Porady
W wersji wykwintniejszej dodaję do farszu mozzarelle startą na tarce i pół puszki kukurydzy.
Komentarze