Tortilla po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To jest jedno z moich popisowych dań.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 placki tortilli
    Farsz:
    3 duże papryki
    3 duże cebule
    sól
    zioła prowansalskie do smaku
    0,5 papryczki chili ( nie jest konieczne)

    1 pierś z kurczaka ( można dać dwie)
    Marynata do mięsa:
    5 ząbków czosnku ( zmiażdżone)
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oliwy

    Sos czosnkowy
    4 duże łyżki jogurtu greckiego
    1 ząbek czosnku ( zmiażdżony)
    bazylia

    folia aluminiowa

Tortilla po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bxijim 1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki a następnie w kostkę.
    Składniki marynaty mieszamy wkładamy mięso i marynujemy 30 minut.

    Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i dusimy na patelni.
    Paprykę oczyszczamy z pestek kroimy w cienki plasterki i dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę papryczkę chilli.
  • 2. Mięso podsmażamy do miękkości na osobnej patelni i dodajemy do warzyw.
    Mieszamy następnie solimy i przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.
    Przygotowujemy sos czosnkowy.
  • image-1aunxj2 3. Placek tortilli podgrzewamy przez chwilę na patelni z każdej strony.
    Smarujemy 1 łyżką sosu czosnkowego, na środku górnej części wkładamy około 3 łyżek farszu, dolną część składamy a jeden bok rolujemy.
    Całość zawijamy w folię aluminiową i jemy.

Porady

W wersji wykwintniejszej dodaję do farszu mozzarelle startą na tarce i pół puszki kukurydzy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy