Tortilla drobiowo-warzywno-ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać
2.
do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać z 3 minuty, następnie pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na mniejszym ogniu, można dolać z 1/2 szklanki wody ale nie koniecznie
3.wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zagotować
4.dodać ząbki czosnku wyciśnięte w prasce, kucharka i wszystko wymieszać, dusić z 5 minut bez przykrycia
5.dodać ugotowany na "al dente" ryż i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 3 godziny, ryż wciągnie wywar i zmięknie
6.
użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą
Komentarze