Tortilla, czyli omlet hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy
w półkrążki. Ziemniaki myjemy,
obieramy i osuszamy. Kroimy
w cienkie talarki. Na patelni o
śr. 20 cm rozgrzewamy oliwę,
wkładamy cebulę i ziemniaki,
oprószamy solą i pieprzem,
mieszamy. Przykrywamy i smażymy
20 minut na małym ogniu,
od czasu do czasu wstrząsając
patelnią.
2.Jajka roztrzepujemy, doprawiamy
solą i pieprzem i wylewamy
na ziemniaki. Smażymy chwilę na dużym ogniu, a następnie
płomień zmniejszamy.
Od czasu do czasu podnosimy
brzegi tortilli, aby płynna masa
spłynęła na dno patelni. Gdy
jajka się zetną, omleta za pomocą
talerza przekładamy
na drugą stronę i smażymy
2 minuty. Zdejmujemy z ognia
i trzymamy pod przykryciem
jeszcze 5 minut.
Komentarze