Tortilla, czyli omlet hiszpański

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moja rodzina to ja, mąż i dorosły syn. Pracuję w przedszkolu. Jestem kucharką. W domu często gotuję, korzystając z przepisów czytelników PP.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 30 dag małych ziemniaków
    ● cebula
    ● 3 łyżki oliwy z oliwek
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Tortilla, czyli omlet hiszpański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortilla, czyli omlet hiszpański 1. Cebulę obieramy i kroimy
    w półkrążki. Ziemniaki myjemy,
    obieramy i osuszamy. Kroimy
    w cienkie talarki. Na patelni o
    śr. 20 cm rozgrzewamy oliwę,
    wkładamy cebulę i ziemniaki,
    oprószamy solą i pieprzem,
    mieszamy. Przykrywamy i smażymy
    20 minut na małym ogniu,
    od czasu do czasu wstrząsając
    patelnią.
  • 2. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy
    solą i pieprzem i wylewamy
    na ziemniaki. Smażymy chwilę na dużym ogniu, a następnie
    płomień zmniejszamy.
    Od czasu do czasu podnosimy
    brzegi tortilli, aby płynna masa
    spłynęła na dno patelni. Gdy
    jajka się zetną, omleta za pomocą
    talerza przekładamy
    na drugą stronę i smażymy
    2 minuty. Zdejmujemy z ognia
    i trzymamy pod przykryciem
    jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Omlet hiszpański - z ziemniakami, chorizo, pieczarkami

To może cię zainteresować