Tortilla z serkiem brie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.TORTILLA:
mąkę przesiać do miseczki. Dodać sól, proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko z ciepłym mlekiem i oliwą. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w miseczce na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 6-8 kawałków, z których formujemy okrągłe placki. Patelnie bez tłuszczu rozgrzać i smażyć tortille z każdej strony. Usmażone placki przykryć ściereczką.
2.W czasie gdy ciasto na tortillę będzie leżakować należy usmażyć kurczka. Pierść z kurczaka wyczyścić i dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli filet jest zbyt gruby przeciąć go na cieńsze kotleciki. Do miski wlać kilka łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz i suszone zioła (tymianek, oregano i lubczyk) W powstałej marynacie zanużyć pierś z kurczaka. Pozostawić wszystko na ok 15 minut. Potem kurczkaka należy usmażyć z obu stron na rumiano. Usmażoną pierś odstawić na 5 minut na talerzu, dopiero potem pociąć na paski. Ten zabieg spowoduje, że pierś z kurczaka pozostanie wilgotna.
3.Każdą tortillę posmarować serkiem śmietankowym. Następnie układamy kiełki rzodkiewki, paski kurczaka i pokrojony na kawałeczki serek brie. Zawinąć tortille i podgrzewać w piekarniku
Komentarze