Tortilla z łososiem i serem pleśniowym

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Własnoręcznie robiona tortilla z pyszną sałatką.

  • 30 min

Składniki:

  • *tortilla*
    -półtorej szklanki mąki pszennej
    -łyżka masła
    -ok.1/3 szklanki wody
    -łyżeczka soli
    -zioła prowansalskie
    -słodka papryka w proszku

    *sos do tortilli*
    -łyżka majonezu
    -łyżka keczupu
    -2 łyżki jogurtu naturalnego
    -ząbek czosnku

    *środek tortilli*
    -100 g łososia wędzonego
    -serek pleśniowy
    -opakowanie mixu sałat
    -pestki dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Tortilla z łososiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone tortille 1. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy sól i przyprawy i zagniatamy z masłem. Stopniowo dodajemy wodę, nie całą od razu bo może być potrzebne mniej. Ciasto ma być gładką kulką. Dzielimy ją na dwie części i cienko wałkujemy. Rozgrzewamy dużą patelnię, nie wlewamy na nią tłuszczu, i na malutkim ogniu podpiekamy każdy placek z obu stron (można też ją upiec w piekarniku, musi być rozgrzany do 200 stopni i pieczemy dosłownie po kilka minut z każdej strony). Tortille odkładamy i przykrywamy ściereczką.
  • Środek tortilli 2. Mieszamy wszystkie składniki na sos i smarujemy nimi każdy przestudzony placek. Na to układamy sałatę, łososia, ser i posypujemy dynią. Kanapkę zwijamy i gotowe.

Porady

Składniki wystarczą na 2 placki. Jeżeli tortilla zrobi się twarda (bo będzie za bardzo przesuszona) to wystarczy włożyć ją na 20 sekund do mikrofali. Żeby tortillę zgrabnie zwinąć trzeba dać do niej mniej składników:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować