Tortilla z komosą ryżową, kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie lub kolacje. Takie roladki to również idealna wiosenna przekąska. Proste w przygotowaniu, znikają ze stołu ekspresowo! Polecam.
40 min
Składniki:
Składniki na tortille:
◦4 tortille
◦100 g komosy ryżowej (quinoa)
◦4 garście mieszanki sałat (ja użyłam sałaty rzymskiej i szpinaku)
◦200 g surowej piersi z kurczaka (użyłam fileta z piersi kurczaka w konserwie)
◦1 marchewka
◦1 czerwona papryka
◦sól
Składniki na nadzienie:
◦400 g serka kremowego
◦2 ząbki czosnku
◦25 g orzechów włoskich
◦2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
◦sól
◦pieprz
Tortilla z komosą ryżową, kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie nadzienia:
W miseczce mieszamy/ucieramy serek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanymi orzechami i nasionami chia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie tortilli:
Ziarna komosy płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na sicie. Komosę gotujemy w ok. 2 objętości wody (tzn. na 1 szklankę ziaren komosy 2 szklanki wody) przez około 12-15 minut. Ja komosę lekko solę i zostawiam po ugotowaniu pod przykryciem aż quinoa napęcznieje i wchłonie wodę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Jeśli używamy surową pierś z kurczaka gotujemy ją w lekko osolonej wodzie. Możemy ją też usmażyć.
Paprykę i marchewkę kroimy w cienkie słupki.
Tortille smarujemy przygotowanym serkiem, na serek nakładamy komosę ryżową, następnie mix sałat. Wszystko posypujemy kawałkami papryki i marchewki oraz kurczakiem pokrojonym w plasterki. Doprawiamy do smaku solą.
Zawijamy w folię spożywczą jak cukierki tworząc rulon. Roladki chowamy na minimum 30 minut do lodówki.
Schłodzone roladki z tortilli wyjmujemy z folii i kroimy na kawałki (z jednej tortilli przygotowuję maksymalnie 3 roladki).
Komentarze