Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki. Możemy je spotkać na rynku z różnym nadzieniem. W zależności na co mamy smak, danie możemy wykonać z pierożkami wypełnionymi nadzieniem mięsnym , serowym bądź grzybowym.
Tortellini z pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Między czasie przygotowujemy Pesto oraz pomidory.
POMIDORY:
Cebule kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy przekrojone na połowę pomidory. Chwilkę razem smażymy. Doprawiamy do smaku.
2.PESTO:
Pietruszkę siekamy i przekładamy do garnuszka.
Dokładamy do niej orzechy, pokrojony czosnek, ser oraz oliwę. Całość miksujemy.
3.Doprawiamy do smaku.
4.Ugotowane pierożki łączymy z pesto. Do całość dokładamy pomidory. Delikatnie mieszamy i porcjujemy. Przed podaniem dekor ujemy natką pietruszki.
Komentarze