Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe

4.5 (188 ocen)

  • 50 min

Jest to tradycyjny włoski deser wywodzący się z Toskanii. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Na pewno zasmakuje amatorom ryżowych deserów. Jest czymś pomiędzy puddingiem a zapieczonym risotto. Jest lekki i bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu.

  • 50 min

Składniki:


  • 200 g ryżu do risotto,
    2 szklanki mleka ryżowego,
    100 g cukru
    1/4 łyżeczki soli,
    50 g migdałów,
    skórka starta z jednej cytryny,
    4 jajka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe 1. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem soli. Dodajemy ryż i gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia mleka przez ryż co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił.
  • Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe 2. Ugotowany ryż studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Ugotowany ryż studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe 3. Migdały mielimy i dodajemy je do ryżu wraz z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dokładnie mieszamy.
  • Torta di riso dolce czyli ciasto ryżowe 4. Żółtka łączymy z ryżem i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo delikatnie całość mieszamy z pianą z białek. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Smacznego :)

Porady

Mleko ryżowe możemy zastąpić zwykłym mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pizza di riso

To może cię zainteresować