Tort żurawinowy

4.5 (194 ocen)

idealny na specjalne okazje

Składniki:


  • Biszkopt żurawinowy :
    5 jajek ( rozmiar M )
    1/3 szk cukru
    16 g cukru waniliowego
    4 łyżki mąki tortowej + 1 płaska
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 garść suszonej żurawiny
    Krem :
    1 śmietana 30 % ( 330 g )
    650 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( z wiaderka )
    2 galaretki żurawinowe
    300 ml gorącej przegotowanej wody
    2 łyżki cukru
    Dodatkowo :
    350 ml dżemu truskawkowego z żurawiną i migdałami
    suszona żurawina do dekoracji
    3/4 szk herbaty żurawinowej

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zaparzyć bo będzie potrzebna do nasączenia biszkoptu. Biszkopt żurawinowy : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i obydwoma cukrami. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do gotowej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki łącznie z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać. Żurawinę wyłożyć na deskę do krojenia, posypać odłożoną mąką i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto i upiec biszkopt. Piec go w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Upieczony wystudzić i pokroić na trzy blaty np . za pomocą noża strunowego.
  • 2. Krem : Gorącą, przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach. Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać. Jeżeli masa okaże się za rzadka należy wstawić ją do lodówki aby lekko stężała ale tak aby można było krem smarować.
  • 3. Przełożenie : Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami ( przepis znajdziecie w moich przepisach ). Przykryć drugim krążkiem, nasączyć herbatą i rozsmarować porcję kremu. Przykryć trzecim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem. Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną. Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować