Tort żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatę zaparzyć bo będzie potrzebna do nasączenia biszkoptu. Biszkopt żurawinowy : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i obydwoma cukrami. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do gotowej masy jajecznej dodać przesiane obie mąki łącznie z proszkiem do pieczenia i na najmniejszych obrotach wymieszać. Żurawinę wyłożyć na deskę do krojenia, posypać odłożoną mąką i posiekać a potem dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto i upiec biszkopt. Piec go w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Upieczony wystudzić i pokroić na trzy blaty np . za pomocą noża strunowego.
2.Krem : Gorącą, przegotowaną wodę wlać do miski, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać a potem schłodzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Zimną śmietanę ubić z cukrem i potem dodając po łyżce serka mieszać na wolnych obrotach. Gdy serek połączy się ze śmietaną dodawać małymi strumieniami galaretkę i wymieszać. Jeżeli masa okaże się za rzadka należy wstawić ją do lodówki aby lekko stężała ale tak aby można było krem smarować.
3. Przełożenie : Pierwszy biszkopt ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami ( przepis znajdziecie w moich przepisach ). Przykryć drugim krążkiem, nasączyć herbatą i rozsmarować porcję kremu. Przykryć trzecim nasączonym krążkiem i posmarować wierzch i boki kremem. Na koniec tort udekorować pozostałym kremem i suszoną żurawiną. Gotowy tort wstawić do lodówki do ścięcia na kilka godzin.
Komentarze