Smaczny torcik z delikatnych, ziemniaczanych naleśników z mięsem, sosem beszamelowym i brokułami. Idealnie pasuje do rosołu z kury.
Składniki:
250 g ziemniaczanego puree
2 jajka
300 ml mleka
2 łyżki oleju
140-160 g mąki
sól
300-400 g gotowanego filetu z kurczaka
50 g koncentratu pomidorowego
1 cebula
2-3 łyżki masła
50-80 ml bulionu z kury
300 g brokułów
50 g sera żółtego
150 ml sosu beszamelowego
Tort z ziemniaczanych naleśników z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki ziemniaczane: do puree ziemniaczanego dodaj jajka i dokładni wymieszaj. Wlej mleko, dodaj sól i olej, mieszając dosypuj przesianą mąkę. Ciasto nie powinno być za rzadkie. Naleśniki powinny być grubsze od klasycznych. Wlej olej na patelnie i smaż jak zwykłe naleśniki.
2.Nadzienie: filet z kurczaka zmiel na maszynce do mięsa, na oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulkę. Dodaj mięso, 1-2 łyżki koncentratu i trochę bulionu. Duś przez parę minut. Na koniec przypraw pieprzem i oregano.
3.Brokuł ugotuj w osolonej wodzie. Zmiksuj je na puree.
4.Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku doprowadź do roztopienia 2-3 łyżki masła, dodaj 1,5-2 łyżki mąki cały czas mieszając. Dolewaj stopniowo mleko 100-150 ml nie przestając mieszać aby nie było grudek. Gdy utworzy się jednolita masa, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową i przez kolejne 5 minut przetrzymaj na ogniu.
5.Posmaruj blachę masłem i wyłóż tort w kolejności: naleśnik, nadzienie mięsne, naleśnik, sos beszamelowy, naleśnik, puree z brokułów, naleśnik, nadzienie mięsne itd. Ostatni naleśnik polej sosem beszamelowym. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temp. 180.
Komentarze