Tort z truskawkami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy. Odstawiamy w sitku do odcieknięcia wody. Odcinamy szypułki. Kroimy na połowę.
2.Białka jajek ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier, miksując wszystko na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę, również stopniowo.
Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystygnięcia. Przekrawamy go na 3 blaty. Każdy nasączamy sokiem truskawkowym.
3.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę kruszymy do miski, którą następnie wstawiamy do garnka napełnionego wodą - całość podgrzewamy na wolnym ogniu). Gdy czekolada się rozpuści, zostawiamy ją do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy, dodajemy białą czekoladę. Miksujemy razem na gładką masę.
4.Składamy tort: 1 blat biszkoptu układamy na talerzu czy paterze, na to 1/4 części masy i 1/3 truskawek, następnie 2 blat (lekko dociskamy) i tak samo jak wcześniej - śmietana i truskawki. Na końcu układamy 3 blat. Cały tort (górę i brzegi) smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty.
Wstawiamy do schłodzenia na minimum 2 godziny.
Porady
Biszkopt możemy upiec również na zwykłej mace pszennej. Należy jej wtedy dodać 320g.
Komentarze