Biszkopt
4 jajka w temp. pokojowej
200 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
2 pelne łyżki kakao
Mus czekoladowy
250 g serka mascarpone
100 g ciemnej czekolady
350 g śmietany kremówki
1/2 szkl. cukru pudru
Nasączenie: 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną i 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przełożenie: ok. 700 g truskawek, z tego odłożyć szklankę i zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru na mus
Boki: 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą
Tort z musem czekoladowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Biszkopt:Żółtka uciieraćz połową cukru pudru przez ok. 5 min., aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z drugą połową cukru też ok. 5 min., aż powstanie lśniąca piana. W osobnej misce mieszamy mąki i kakao. Żółtka połączyć delikatnie z białkami, następnie dodajemy po trochu wymieszane mąki i dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto przełożyć na tortownicę (ok. 24 cm) i piec przez 35 min. w temp. 180.
Mus czekoladowy:Czekoladę polamać i rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą połączyć z serkiem mascarpone. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową. Wstawić do lodówki do czasu przełożia.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, każdy skropić 2 łyżeczkami herbaty i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Pierwszy krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, polać musem truskawkowym i wyłożyć 1/3 musu czekoladowego-przykryć kolejnym blatem biszkoptu i powtórzyć czynność. Na ostatni blat i boki położyć resztę musu czekoladowego. Bok obsypać pokruszonymi ciastkami, na wierzchu poukładać truskawki i gotowe. Schłodzać w lodówce przez całą noc.
Komentarze