Tort z musem czekoladowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Ubijając, dodajemy po żółtku. Stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o śr. 28 cm i pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 °C. Studzimy i przekrawamy na pół.
2.Krem: w 1/2 szkl. mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem.
3.Mus: czekoladę z brandy i wodą roztapiamy w kąpieli wodnej na gęstą masę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, a następnie po żółtku. Energicznie mieszamy na gładką masę. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Kilka łyżeczek piany dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Mieszamy i dodajemy resztę piany. Ponownie mieszamy.
4.Przekładamy kolejno: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie, mus.
Komentarze