Tort z musem czekoladowym i wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min

Doskonały puszysty tort, który zaskakuje lekkością, a wiśnie z likieru są miłą niespodzianką.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt: po 1 szkl. cukru i mąki
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● 6 jajek
    Krem budyniowy: op. budyniu śmiet. lub wanil.
    ● 2 niepełne szkl. mleka
    ● 20 dag masła
    ● 3 łyżki cukru
    ● laska wanilii
    Mus czekoladowy: 20 dag czekolady deserowej
    ● 2 łyżki brandy
    ● 4 łyżki wody mineralnej
    ● 30 g masła
    ● 55 g cukru
    ● 3 jajka
    ● 50 ml kremówki
    Oraz: 35 dag wiśni z nalewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort z musem czekoladowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Ubijając, dodajemy po żółtku. Stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o śr. 28 cm i pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 °C. Studzimy i przekrawamy na pół.
  • 2. Krem: w 1/2 szkl. mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy, studzimy i ucieramy z masłem.
  • 3. Mus: czekoladę z brandy i wodą roztapiamy w kąpieli wodnej na gęstą masę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, a następnie po żółtku. Energicznie mieszamy na gładką masę. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Kilka łyżeczek piany dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Mieszamy i dodajemy resztę piany. Ponownie mieszamy.
  • 4. Przekładamy kolejno: biszkopt, masa budyniowa, biszkopt, wiśnie, mus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować