Blaty nie wymagają nasączania, ponieważ są odpowiednio wilgotne - przez co całe ciasto jest dość ciężkie. I dobra wiadomość dla osób mających słabość do wszelkich słodkości oraz tych, którzy ich unikają: Nie martwcie się, że "pochłonięcie" połowę tortu! Zapewniam, to niemożliwe - tort jest syty!
0 (0 ocen)
Porady
(*) - Do kremu zamiast cytryny możecie dodać odrobinę kawy lub rumu. - Dżem/marmolada powinna być kwaskowata, aby tort nie był zbyt mdły. - Boki możecie również obsypać makiem. Moja solenizantka jednak zażyczyła jak najmniej dekoracji z surowego maku - nie każdy lubi jak ziarenka zachodzą pomiędzy zęby. Ładnie będzie też wyglądała posypka z ciemnych ciastek - bądź zmielonych orzechów. - Jak wspomniałam ciasto jest dość ciężkie, więc jeśli wystąpią problemy z jego "składaniem" - tzn. krem będzie opadał pod wpływem ciężkości kolejnego placka - tort wstawiajcie do lodówki, aby krem robił się bardziej stabilny i sztywny.
Komentarze