Tort z masą jabłkową

4.49 (147 ocen)

  • Średni

Tort z taką masą jest bardzo smaczny i jednocześnie delikatniejszy jak przygotowany na tradycyjnych kremach .

  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1.5 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - jajka: 6 sztuk
    - woda: 6 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta

    - jabłka (już obrane i pokrojone): 1 kilogram
    - Żelatyna: 3 łyżki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - galaretka cytrynowa: 1 sztuka
    - śmietana 30 %: 1 szklanka

    - śmietana 30 %: 300 mililitrów
    - śmietana w proszku (np.śnieżka): 1 sztuka
    - galaretka agrestowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    białka ubijamy z wodą i szczyptą soli na pianę ,dodajemy cukry i robimy szklistą bezę, następnie dodajemy po żółtku i delikatnie łączymy na koniec mąka z proszkiem .Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 30 min .Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki .
  • 2. Pokrojone jabłka zasypujemy cukrem zalewamy 1/2 szklanki wody i rozgotowujemy, na koniec gotowania jabłka miksujemy na mus, do gorącego musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i suchą galaretkę mieszamy do rozpuszczenia i studzimy .Zimny mus łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy ,gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy 1/2 masy na pierwszy krążek ciasta (ciasto układamy na talerzu i zamykamy obręcz tortownicy) przykrywamy kolejnym i reszta masy, na wierzch ostatni krążek i odstawiamy do zastygnięcia.
  • 3. Zastygnięte ciasto wyciągamy z lodówki, ściągamy obręcz i smarujemy wierzch i boki śmietaną kremówką ubitą ze śnieżką. Przy pomocy rękawa cukierniczego na wierzchu ciasta robimy brzeg z ozdobnych gwiazdek, na środek wlewamy gęstniejącą galaretkę agrestową i zostawiamy do zastygnięcia.
  • Tort z masą jabłkową 4. Dowolnie dekorujemy ,ale na takim cieście bardzo ładnie wyglądają dekoracje z jabłek .
    Do jednego torcika użyta była galaretka agrestowa do drugiego pomarańczowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować