Tort z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
białka ubijamy z wodą i szczyptą soli na pianę ,dodajemy cukry i robimy szklistą bezę, następnie dodajemy po żółtku i delikatnie łączymy na koniec mąka z proszkiem .Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 30 min .Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki .
2.Pokrojone jabłka zasypujemy cukrem zalewamy 1/2 szklanki wody i rozgotowujemy, na koniec gotowania jabłka miksujemy na mus, do gorącego musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i suchą galaretkę mieszamy do rozpuszczenia i studzimy .Zimny mus łączymy z ubitą śmietanką i delikatnie mieszamy ,gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy 1/2 masy na pierwszy krążek ciasta (ciasto układamy na talerzu i zamykamy obręcz tortownicy) przykrywamy kolejnym i reszta masy, na wierzch ostatni krążek i odstawiamy do zastygnięcia.
3.Zastygnięte ciasto wyciągamy z lodówki, ściągamy obręcz i smarujemy wierzch i boki śmietaną kremówką ubitą ze śnieżką. Przy pomocy rękawa cukierniczego na wierzchu ciasta robimy brzeg z ozdobnych gwiazdek, na środek wlewamy gęstniejącą galaretkę agrestową i zostawiamy do zastygnięcia.
4.Dowolnie dekorujemy ,ale na takim cieście bardzo ładnie wyglądają dekoracje z jabłek .
Do jednego torcika użyta była galaretka agrestowa do drugiego pomarańczowa.
Komentarze