Tort z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Roztrzep mikserem. Dodaj cukier. Ubij pianę na sztywno. Dodaj roztrzepane żółtka. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wsyp budyń, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj. Ciasto wylej na blachę( ja użyłam tej blachy od piekarnika) wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem.Piecz 35 min. w 180°C. Trzeba upiec takie 3 biszkopty w identycznej blasze.
Krem: Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuść w ¼ szkl. gorącej wody. Połącz z kremem.
Poncz: Do wody dodaj cukier i sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie rozmieszaj. Ponczem nasącz biszkopty. Zetnij boki biszkoptów.
Na pierwszym biszkopcie rozsmaruj słoik dżemu,a następnie ¼ kremu. Przykryj drugim biszkoptem. Ponownie rozsmaruj dżem i porcję kremu. Przyłóż ostatnim biszkoptem. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki oraz część przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj tort. Na koniec umieść ozdoby cukrowe na torcie. Schłódź.
Komentarze