Tort z mascarpone

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort upiekłam na chrzciny mojego synka Marcelka. Goście byli zachwyceni.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na jeden biszkopt:
    5 jajek,
    5 łyżek mąki pszennej,
    szczypta soli,
    5 łyżek cukru,
    1 budyń śmietankowy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    3 op. serka mascarpone
    1,5 l śmietanki kremówki
    1 szkl. cukru pudru
    4 łyżki żelatyny
    Poncz:
    3 szkl. przegotowanej, wystudzonej wody,
    3 łyżki cukru,
    pół cytryny
    Oraz:
    2 słoiki dżemu wiśniowego
    cukrowe ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli. Roztrzep mikserem. Dodaj cukier. Ubij pianę na sztywno. Dodaj roztrzepane żółtka. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie wsyp budyń, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj. Ciasto wylej na blachę( ja użyłam tej blachy od piekarnika) wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem.Piecz 35 min. w 180°C. Trzeba upiec takie 3 biszkopty w identycznej blasze.
    Krem: Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Żelatynę rozpuść w ¼ szkl. gorącej wody. Połącz z kremem.
    Poncz: Do wody dodaj cukier i sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie rozmieszaj. Ponczem nasącz biszkopty. Zetnij boki biszkoptów.
    Na pierwszym biszkopcie rozsmaruj słoik dżemu,a następnie ¼ kremu. Przykryj drugim biszkoptem. Ponownie rozsmaruj dżem i porcję kremu. Przyłóż ostatnim biszkoptem. Resztą kremu posmaruj wierzch i boki oraz część przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj tort. Na koniec umieść ozdoby cukrowe na torcie. Schłódź.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować