Tort z lemon curd

0 (0 ocen)

Tort specjalnie zrobiony na roczek małego Kacperka. Krem cytrynowy idealnie orzeźwi smak ciasta.

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt I:
    *7 jajek,
    *2 szkl. mąki pszennej,
    *łyżeczka proszku do pieczenia,
    *łyżeczka cukru wanilinowego.
    *szkl. cukru.
    Biszkopt II:
    *6 jajek,
    *1 i 2/3 szkl. mąki,
    * łyżeczka proszku do pieczenia.
    *łyżeczka cukru wanilinowego,
    *2/3 szkl. cukru.
    Lemon curd:
    *sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
    *2 żółtka
    *2 jajka
    *200 g cukru
    *1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    *1łyżka masła.
    Krem maślany:
    *250g masła
    * 250g cukru pudru
    * 2 łyżki mleka
    * 2 łyżeczki esencji waniliowej
    Dodatkowo:
    *dżem,
    *brzoskwinie
    Masa cukrowa na pokrycie tortu:
    *800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać)
    *3 łyżeczki glukozy
    *3 łyżeczki żelatyny
    *50 ml gorącej wody
    Masa na figurki:
    1/4 litra wody
    12 dag margaryny
    1/4 kg mąki pszennej
    1 kg cukru pudru
    1 olejek cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem na gładka masę. Do ubitych z cukrem żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy dodajemy ubite wcześniej białka i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowane ciasto musi zachować puszystość. Kolejnym krokiem będzie przelanie ciasta do tortownicy. Tortownicę wysmarowujemy margaryną bądź masłem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180
    stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Czekamy, aż ostygnie.
    Z kolejnym biszkoptem postępujemy tak samo.
  • 2. Lemon curd: Wszystkie składniki (oprócz masła) umieszczamy w garnku i doprowadzamy do momentu wrzenia (ciągle mieszając). Gotujemy ok. 2 minuty. Następnie dodajemy masło i powtarzamy to co wcześniej, czyli gotujemy 2 minuty (nie zapominając o mieszaniu). Tak przygotowany krem możemy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem żeby nie było grudek. Ja jednak tego nie robiłam.
  • 3. Krem maślany: Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie wsypujemy cukier puder i wlewamy esencję waniliową. Miksujemy jakieś 5-7 min. Potem wlewamy 2 łyżki mleka i ponownie miksujemy dotąd, aż masa będzie jednolita.
  • 4. Tort przekładamy w następującej kolejności: najpierw krem maślany i brzoskwinię, na kolejnym piętrze lemon curd, następnie dżem i na niego krem maślany.
    Przykrywamy (możemy zrobić więcej kremu maślanego po to by wysmarować tort pod masę cukrową).
  • 5. Masa cukrowa: W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy glukozę. Energicznie mieszamy. Gdy już się rozpuści na stolnicę wysypujemy cukier puder i wlewamy wcześniej zrobioną żelatynę(jeszcze ciepłą). Zagniatamy. Masę wałkujemy na blasze wcześniej posmarowaną olejem.
  • 6. Masa na figurki: Zagotowujemy wodę z tłuszczem, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy dotąd, aż zacznie nam odchodzić od ścian garnka.
    Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Gdy już wystygnie łączymy z cukrem. Z tak przygotowanej masy możemy już formować figurki.
  • 7. Na koniec ozdabiamy nasz tort wedle uznania ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować