Tort z kremem śmietankowym

4.5 (142 ocen)

Pyszny tort na przyjęcie urodzinowe.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciemny biszkopt:
    -9 jaj
    -1 szklanka mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki kakao
    -1 szklanka cukru
    -kilka kropel aromatu śmietankowego
    -szczypta soli

    Krem:
    -2 opakowania kremu śmietankowego
    -600 ml schłodzonego mleka
    -1 kostka masła

    Polewa czekoladowa:
    -125 g masła lub margaryny
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -3-4 łyżki kakao
    -1 łyżeczka żelatyny
    -2-3 łyżki wrzątku

    Dodatkowo:
    -słoik dżemu wiśniowego
    -puszka brzoskwiń w syropie
    -4 kieliszki wódki
    -kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: oddzielić żółtka od białek.Do białek wsypać szczyptę soli.Miksować mikserem do powstania piany.Następnie wsypać cukier i dalej miksować.Dodawać po jednym żółtku,wlać aromat i miksować do uzyskania jednolitej masy.Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną,proszkiem oraz kakaem.Wsypać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.Przelać ciasto i piec około 25 minut.Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł.Ostudzić.Przekroić na trzy płaty.
  • 2. Przygotować krem śmietankowy wg przepisu na opakowaniu na mleku oraz dodać masło.Schłodzić w lodówce.Trochę gotowego kremu odłożyć do osobnego naczynia.Brzoskwinie odsączyć z syropu,pokroić na małe kawałki, dodać do odłożonej masy i wymieszać łyżką.Każdą część biszkoptu nasączyć syropem z brzoskwiń wymieszanym z 4 kieliszkami wódki..Pierwszy biszkopt posmarować warstwą dżemu wiśniowego,na dżem wyłożyć część kremu.Przykryć drugim biszkoptem.Ponownie posmarować dżemem i wyłożyć część kremu zmieszaną z kawałkami brzoskwiń.Przykryć górnym biszkoptem.Docisnąć i wyrównać boki tortu.Kremem śmietankowym rozsmarować cały tort.
  • Polewa czekoladowa,udekorowanie 3. Przygotować polewę:masło lub margarynę rozpuścić w rondelku,dodać cukier puder.Gdy cukier puder się rozpuści zdjąć z ognia,dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wymieszać.Przestudzić i polać tort.Posypać kolorową posypką.Dekorować pozostałym kremem wg własnego uznania.Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować