Tort z kotkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijać masło i cukier puder dodając po jednym jajku, na zmianę z łyżką mąki. Wmieszać pozostałą mąkę. Włożyć połowę do natłuszczonej i wysypanej mąką 1-litrowej żaroodpornej miski. Zrobić w środku wgłębienie. Piec w 160st. Powtórzyć to z drugą częścią ciasta. Odkroić nadmiar upieczonego ciasta, tak, aby z obu połówek powstała kula.
Składniki kremu maślanego ubić razem. Przygotowanym kremem połączyć połówki ciasta i posmarować dookoła powstałą kulę.
W misce połączyć syrop glukozowy i białka jaj. Przesiany cukier puder dodawać stopniowo ucierając. Jeżeli masa jest zbyt sucha i łamliwa dodać troszkę tłuszczu. Ok. 150 g lukru zabarwić na czarno, odrobinkę zostawić białej a resztę przebarwić na różowo. Kulę z ciasta obłożyć różowym, cienko rozwałkowanym lukrem. Z reszty różowego lukru zrolować nitki i obkładać nimi kulę, jak na zdjęciu. Z czarnego lukru uformować kotka. z białego dorobić pazurki i pyszczek. Na niebiesko pomalować oczka i dodać czarne źrenice. Nożem zaznaczyć usta. Jedną różową nitkę położyć na kotku.
Komentarze