Tort z dżemem i masą adwokatową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy
Białka oddzielamy od żółtek, białka odrobinę solimy i ubijamy na sztywno, do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do sztywnej piany wsypujemy cukier i dalej ubijamy do sztywności. Wsypujemy orzechy, bułkę tartą, żółtka z proszkiem i bardzo powoli dokładnie mieszamy w jedna stronę.
2.Biszkopt zwykły
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia odstawić do wyrośnięcia. Gdy piana jest już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy do sztywności, dodajemy wyrośnięte żółtka i mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy w jedna stronę łyżką.
3.Ciasta pieczemy na osobnych okrągłych blaszkach o średnicy 25 cm przez 35 minut w temp 180 stopni.
4.Masa:
½ szklanki mleka roztrzepać z żółtkami i mąkami, resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać przygotowana masę i ugotować budyń. Zimny budyń ucieramy z masłem i adwokatem.
Dżem przełożyć do garnka i dolać wino całość i zagotować dodać galaretki, zdjąć z ognia i mieszać do momentu rozpuszczenia galaretek. Ostudzić.
5.Upieczone biszkopty przecinamy na połowę. Przekładamy masami:
1. Zwykły biszkopt
2. Masa dżemowa
3. Orzechowy biszkopt
4. Masa adwokatowa
5. Zwykły biszkopt
6. Masa adwokatowa
7. Orzechowy biszkopt
8. Masa adwokatowa cienka warstwa
9. Posypka z pokruszonych biszkoptów
Komentarze