TORT Z GLAZURĄ I Z CZEKOLADOWYMI KWIATAMI

4.5 (176 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort z glazurą z marmurkiem i czekoladowymi kwiatami.Tort z kremem jagodowym i czekoladowym, nasączony kawą.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -200 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    -1/2 szklanki wody
    -1 łyżka cukru

    krem jagodowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -70 g.cukru pudru
    -250 g. jogurtu greckiego
    -100 ml. frużeliny jagodowej
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody


    krem czekoladowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -70 g.cukru pudru
    -250 g. jogurtu greckiego
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody


    glazura:
    -1 masło-200 g.
    -6 łyżek cukru pudru
    -4 łyżki kakao
    -ok.4 łyżki wody
    -1,5 łyżeczki żelatyny
    -ok. 1,5 łyżki gorącej wody
    -1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

    marmurek:
    -70 g. białej czekolady

    kwiaty:
    -1 polewa czekoladowa deserowa Helio
    -1/2 polewy białej(może być zwykła)
    -perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort z glazurą i z czekoladowymi kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy.
  • nasączenie 2. Nasączyć zaparzoną i posłodzoną kawą.
  • krem 3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą i ostudzić do letniego, od czasu do czasu mieszając.Schłodzoną śmietankę ubić z fixem i pudrem.Dodawać porcjami jogurt i frużelinę. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tortownicy.
  • nasączenie 4. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć.
  • krem 5. krem czekoladowy- Krem zrobić jak poprzedni z tym, że na koniec dodać startą na tarce czekoladę.
  • 3 blat 6. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić.
  • przed polewą 7. Zdjąć zabezpieczenia i ułożyć na paterze.
  • glazura 8. glazura-Puder wymieszać z kakao i wodą na gęstą papkę. Wstawić nad parę i dodać masło, pokrojone w kawałki.Mieszać do rozpuszczenia masła.W między czasie postawić też na parę w innym garnku, białą czekoladę. Rozpuścić też żelatynę z gorącą wodą i wmieszać do polewy kakaowej. Odstawić z pieca i przestudzić do letniego. Dodać śmietanę i polać cały tort. Płynną białą czekoladę wlać na bok góry tortu.
  • glazura 9. marmurek- podpatrzyłam:
    https://www.youtube.com/watch?v=IgWxAf7-5Nk
    Długą szpatułkę przeciągnąć, odpowiednio przez górę tortu.Polewą która spłynęła, posmarować boki tortu.
  • formowanie płatków 10. kwiaty- Podpatrzyłam: https://www.youtube.com/watch?v=kxZgX9KXNpg
    Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować kilka długich pasów z papieru do pieczenia i rożek.
    Przelać do rożka, obciąć szpic i w odstępach zrobić kleksy na papierze. Przykryć następnym pasem, lekko palcem rozprowadzając.
    Zaraz rozdzielić dwa pasy, tworząc podwójną ilość płatków.
    Dalej postąpić tak samo.Delikatnie odkleić zastygłe płatki.
  • formowanie kwiatów 11. W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy.
    Układać płatki wokół miseczki,w białą polew.W środek jeszcze wycisnąć kleks białej polewy. Posypać perełkami.
    Jak zastygnie, to odkleić od papieru.
  • ułożenie kwiatów. 12. Kwiaty ułożyć na torcie, przyklejając odrobiną płynnej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować