Tort z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem. Wlewamy do białek. Ubijamy 5 minut. Do mąki wsypujemy kakao i przesiewamy do masy jajecznej, mieszając. Pieczemy w tortownicy (śr. 26 cm) 30-35 minut w temp. 160 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.
2.Jedną śmietanę ubijamy z cappuccino i śmietan-fiksem (lub z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną). Kremem smarujemy spód ciasta. Przykrywamy 2. krążkiem.
3.Pozostałe śmietany ubijamy z fiksami lub żelatyną (można dodać cukier puder). Cienko smarujemy 2. krążek. Układamy pokrojone w cząstki truskawki (kilka z szypułkami odkładamy do dekoracji). Smarujemy bitą śmietaną. Przykrywamy 3. krążkiem.
4.Wierzch i boki tortu smarujemy resztą bitej śmietany. Wierzch posypujemy kakao, a boki startą 1/2 tabliczki czekolady. Brzeg tortu dekorujemy różyczkami ze śmietany.
5.Resztę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy w niej truskawki i odstawiamy do zastygnięcia. Układamy na torcie.
Komentarze