Tort wiśniwo - czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny, kwadratowy trzy piętrowy o pysznym smaku tort czekoladowy z połączeniem wiśni i alkoholu. Udekorowany z dodatkami niebieskimi.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt (składniki na jeden blat)
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka oleju
    - 2 łyżki kakao

    Masa czekoladowa
    - 3 gorzkie czekolady
    - 6 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - 3 kostki masła
    - 2 kieliszki wódki
    - 3 konfitury wiśniowe

    Dekoracja
    - gotowa masa czekoladowa
    - 200 ml śmietany kremówki
    - niebieski barwnik
    - żelfix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort wiśniwo - czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarujemy konfiturą 1. Biszkopt - Ubijamy pianę z białek, utrwalamy cukrem i dodajemy żółtka i olej mieszamy. Łączymy razem obie mąki z proszkiem i kakao i delikatnie łyżką wmieszać do ubitych jajek. Przygotowane ciasto wylewamy do dużej blachy o wymiarach 30-40 (to jest duża blacha czarna). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180. Przygotowujemy drugi biszkopt z takich samych składników i w tej samej blaszce. Z upieczonych dwóch dużych biszkoptów wykrawamy po 3 kwadraty o wymiarach 20 cm, 10 cm i 5 cm
  • Smarujemy masą 2. Masa - Rozpuszczamy na parze czekolady, jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Ucieramy miękkie masła na puch stopniowo na przemian dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masę jajeczną - ucieramy na jednolity krem na koniec dodać wódkę.
  • Formowanie tortu 3. Przełożenie tortu - Smarujemy duży kwadrat odrobiną konfitury na nią rozsmarowujemy trochę masy, przykrywamy drugim dużym biszkoptem, ponownie smarujemy konfiturą i masą przykrywamy ostatnim dużym kwadratem - odkładamy do zastygnięcia masy. Pozostałe kwadraty tak samo smarujemy jak pierwszy i odkładamy do zastygnięcia
  • Dekoracja 4. Formowanie tortu i dekoracja - Na duży kwadrat kładziemy przełożony mniejszy kwadrat obracając na wierzch najmniejszy biszkopt. Przygotowujemy gotowy krem i obsmarowujemy tort, odkładamy do zastygnięcia masy. Ubijamy kremówkę na sztywno dodajemy barwnik i żelfix. Kremówkę przekładamy do worka cukierniczego dekorujemy tort, na boki tortu robimy małe kropeczki. Dekorujemy kwiatami i cyferkami lub literkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować