1.Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywna pianę, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier. Ok. łyżkę cukru dodaj bo żółtek i również ubij na puszysta masę. Do Białek dodaj ubite żółtka i przesiane mąki. Wszystko razem delikatnie wymieszaj łyżką lub ubijaczką. Nastaw piekarnik na 170-180*C. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35min.
2.Migdały uprażyć. Truskawki pokroić w kostkę, ok. 4 sztuki w plasterki. Śmietanę ubić na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. W drugiej misce ubić serek mascarpone z cukrem waniliowym. Dwie masy połączyć miksując na niskich obrotach.
3.Biszkopt przekroić na 3 równe placki. Każdy placek po kolei nasączyć ponczem i wyłożyć na niego krem układając na wierzchu truskawki i posypując migdałami. Na 3 placku posmarować krem na gładko i ułożyć truskawki pokrojone w paski. Obłożyć boki tortu kremem i obsypać migdałami.
Komentarze