Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Czekoladowa rozkosz z nutą alkoholu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    2/3 szkl.cukru
    2/3 szkl mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu

    2.Pącz:
    Pół litrowy słoik drylowanych wiśni.
    3. Masa:
    250 gr sera ricotta lub mascarpone
    250 gr jogurtu greckiego
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    1 tabliczka czekolady deserowej
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier,aż postanie sztywna masa. Podczas ubijania białek żółtka mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i octem(powstanie nam piana). Do ubitych z cukrem białek dodajemy pianę z żółtek i na małych obrotach miksera mieszamy dodając powoli obie mąki i kakao. Ubijamy krótko, do połączenia się składników. Powstałą masę przelewamy do tortownicy-rozmiar 26cm- i pieczemy 30 min w temp.170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu wyciągamy tortownicę i rzucamy dwa razy na podłogę z wysokości 60cm. Jest to tak zwane trzepnięcie o ziemię, dzięki czemu biszkopt się wyrównuje i nie opada. Schłodzony dzielimy na trzy części.
    2. Pącz:Pół litrowy słoik drylowanych wiśni.
    Dwie godziny wcześniej(można nawet dzień wcześniej) odsączamy wiśnie, zalewamy 5 kieliszkami wódki i zostawiamy, by wiśnie przeszły alkoholem. Możemy wykorzystać również wiśnie mrożone. Po zrobieniu masy i przed przekładaniem biszkoptu wyciągamy wiśnie z alkoholu, a pozostałą wódkę zostawiamy, dodając do niej tyle soku z kompotu lub innego wiśniowego, by dało nam pół szklanki pączu, do przesmarowania blatów biszkoptowych.
    3. Masa:Serek, jogurt, rozpuszczone w kąpieli wodnej i ostudzone czekolady oraz cuk.puder mieszamy mikserem do połączenia się składników.
    4. Wykonanie:Każdy blat biszkoptu przesmarowujemy pączem alkoholowym z obu stron. Masę dzielimy na cztery części. Na biszkopt wykładamy 1/4 masy, odsączone wiśnie(zostawiamy ok 10-12 sztuk do dekoracji tortu),drugą część masy,biszkopt,trzecią część masy,biszkopt oraz czwartą część masy na wierzch tortu i boki. Odłożone wiśnie układamy według uznania na wierzchu tortu, boki posypujemy dowolną dekoracją-mogą to być płatki lub wiórki czekoladowe,siekane orzechy lub migdały. Całość na wierzchu dekorujemy przez sitko sypanym kakao.
    Tort przed podaniem,odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, by dobrze przeszedł masą i alkoholem.
    Smacznego ;-)

Porady

Rada: dobrym pomysłem jest odłożyć do miseczki dwie łyżki stopionej czekolady i w niej zamoczyć pozostawione do dekoracji wiśnie. Świetnie smakują i wyglądają na torciku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować