Biszkopt:
6 jajek
lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego (kakao plus mąka pszenna powinniśmy dać ¾ szklanki)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Krem czekoladowy:
500 g chłodnego serka mascarpone,
500 ml chłodnej śmietany kremówki 30 lub 36%,
200 g gorzkiej czekolady (można dać pół na pół gorzka i mleczna)
5 łyżek cukru pudru
osuszone wydrylowane wiście z zalewy alkoholowej ( ok 2-3 garści) - mogą być wiśnie z wiśniówki
Polewa:
1 gorzka czekolada
30 g masła
Dodatkowo:
wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji
orzechy/migdały/wiórki czekolady do dekoracji
Jeżeli nie posiadamy wiśni z zalewy alkoholowej :
ok 350 g wiśni bez pestek ( mrożone lub świeże)
3 łyżki cukru
200 ml wódki ( lub 100 ml wódki i 100 ml wiśniówki)
Tort węgierski czekoladowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, po jednym, nadal ubijając.Przesiane mąki i kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia( tylko dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
2.Krem czekoladowy:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego przestudzenia.
W naczyniu umieścić serek mascarpone, kremówkę, cukier puder. Ubić mikserem do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodać czekoladę, wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Wiśnie można wymieszać z masą bądź układać przy smarowaniu blatów.
3.Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać, aż do połączenia składników. Odstawić do przestudzenia.
4.Wiśnie z zalewy alkoholowej: NALEŻY PRZYGOTOWAĆ WCZEŚNIEJ
Wiśnie umieścić w słoiczku, zasypać cukrem, odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku ( w przypadku mrożonych - na 2 godziny). Po tym czasie zalać je wódką. Zamknąć słoiczek, odstawić do lodówki na kilka dni ( min na 24 godziny)
Przed samym użyciem dokładnie odsączyć wiśnie na sitku i osuszyć. Zalewę alkoholową pozostawiamy do nasączenia blatów biszkoptowych ( powinno być ok 1 szklanki zalewy).
5.Tort:
Na paterze ułożyć pierwszy z blatów biszkoptowych. Nasączyć go 1/3 szklanki alkoholu. Odłożyć kilka łyżek kremu na dekorację. Pozostały krem podzielić na 3 części. Pierwszy blat posmarować 1/3 kremu czekoladowego. Na krem ułożyć odsączone wiśnie i przykryć drugim blatem. Nasączyć 1/3 szklanki alkoholu, posmarować kremem, ułożyć wiśnie i przykryć trzecim blatem. Ostatni blat nasączyć resztą alkoholu. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem i odstawić na chwilę do lodówki aby krem lekko stężał. Wierzch polać polewą czekoladową. Ozdobić wierzch tortu resztą kremu przy pomocy szprycy i wiśniami pozostawionymi do dekoracji ( boki można obsypać orzechami/migdałami). Gotowy tort wstawić do lodówki.
Tort kroić nożem zanurzonym we wrzątki i wytartym do sucha.
Komentarze