Mocno czekoladowy biszkopt , krem kakaowy i wiśnie uprzednio nasączone alkoholem . Boki tortu zdobi orzechowy krokant a wierzch polany został roztopioną czekoladą . Dekoracja z kremu oraz wisienek dopełnia całości .
Tort węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Jajka Farmio ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , proszkiem do pieczenia i kakao .
Ciasto przelewamy do formy (śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
2.Krem czekoladowy :
Składniki na krem ( za wyjątkiem kakao , masła i śmietanki ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem oraz z kakao , gdy masa będzie gładka cienkim strumieniem wlewamy śmietankę kremówkę , cały czas ubijając .
3.Krokant orzechowy :
Orzechy i migdały siekamy lub rozdrabniamy w blenderze .
Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Wstawiamy na gaz i gotujemy aż cukier się rozpuści . Do cukru wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy . Podprażamy orzechy kilka minut aż nabiorą złotej barwy . Odstawiamy do wystudzenia a następnie kruszymy .
4.Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy do czasu aż puszczą sok . Zalewamy alkoholem i odstawiamy na minimum 2 godziny .
Po tym czasie wiśnie odsączamy na sitku a zalewę zostawiamy do nasączenia biszkoptu .
Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 części . Spód układamy na talerzu lub tacy na której będzie serwowany i nasączamy zalewą z wiśni .
Smarujemy kremem i układamy wiśnie . Drugi i trzeci blat również nasączamy i przekładamy kremem i wiśniami . Całość dokładnie pokrywamy kremem i wyrównujemy . Boki dekorujemy krokantem orzechowym . Wierzch tortu polewamy roztopioną czekoladą z masłem . Resztę kremu ładujemy do szprycy ze specjalną końcówką i ozdabiamy brzegi . Wierzch dodatkowo dekorujemy pozostałymi wiśniami .
Komentarze