Tort wykwintny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno z cukrem , wsypać mąkę z proszkiem, wiórki i lekko wymieszać. Piec przez 30 min w temperaturze 170*C.
Biszkopt makowy: Mak sparzyć, zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać zółtka, kakao, kawę, mąkę z proszkiem, mak i delikatnie wymieszać. Piec około 40 min w temperaturze 170*C.
Biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem dodać żółtka, mąkę, proszek orzechy i lekko wymieszać. Piec 30 minut w temperaturze 170*C.
Masa budyniowa:Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Margarynę utrzeć, dodawać ostudzony budyń , ucierać. Masę podzielić na dwie części do jednego dodać sok cytrynowy do drugiego kakao i rum.
Każde ciasto przekroić na dwa krążki, płaty ciasta przełożyć masami. Cały tort posmarować masą i posypać pokrojoną gorzką czekoladą.
Komentarze