Tort wykwintny

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Tort robiłam na 25 rocznicę ślubu Rodziców. Tort był dla gości miłym zaskoczeniem.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kokosowe: 1 szklanka cukru, 200g wiórek kokosowych, 6 białek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Biszkopt makowy: 1,5 szklanki maku, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 3 łyżki mielonej kawy, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Biszkopt orzechowy: 150g zmielonych orzechów, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 3łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa: 3 szklanki mleka, 1,5 szklanki cukru, 500 g margaryny, 50ml rumu, 9 żółtek, sok 1,5 cytryny, 1,5 opakowania budyniu waniliowego z cukrem, 3 łyżki kakao,
    Wykończenie: posypać pokrojoną gorzką czekoladą.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort wykwintny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno z cukrem , wsypać mąkę z proszkiem, wiórki i lekko wymieszać. Piec przez 30 min w temperaturze 170*C.
    Biszkopt makowy: Mak sparzyć, zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać zółtka, kakao, kawę, mąkę z proszkiem, mak i delikatnie wymieszać. Piec około 40 min w temperaturze 170*C.
    Biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem dodać żółtka, mąkę, proszek orzechy i lekko wymieszać. Piec 30 minut w temperaturze 170*C.
    Masa budyniowa:Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Margarynę utrzeć, dodawać ostudzony budyń , ucierać. Masę podzielić na dwie części do jednego dodać sok cytrynowy do drugiego kakao i rum.
    Każde ciasto przekroić na dwa krążki, płaty ciasta przełożyć masami. Cały tort posmarować masą i posypać pokrojoną gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować