Tort w stylu tiramisu

4.5 (150 ocen)

  • 2 min

Tort, który zrobiłam na 50 urodziny mojej mamy. Jest przepyszny. Goście zachwycali się jego smakiem i wyglądem. Nie jest przesłodzony, jest po prostu pyszny. Zniknął w mgnieniu oka !

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt mniejszy:
    -4 jaja
    -1/2 szklanki mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -3/4 szklanki cukru
    Biszkopt większy:
    -8 jaj
    -1 szklanka mąki pszennej
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 i 1/4 szklanki cukru
    Krem z mascarpone:
    -500 ml śmietanki 30%
    -250 g serka mascarpone
    -1 szklanka cukru pudru
    -cukier wanilinowy
    -kakao
    Poncz:
    -3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -300 ml wody
    Dekoracja:
    -250 ml śmietanki 30%
    -pół szklanki cukru pudru
    -100 g czekolady białej
    -3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort w stylu tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt mniejszy:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Przesiać mąki, dodać żółtka, wszystko wymieszać łyżką, bądź mikserem, na niskich obrotach. Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Biszkopt większy:
    Wykonanie takie samo, jak przy biszkopcie mniejszym, tyle, że pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Biszkopt przekroić na dwa równe blaty.
  • 3. Krem z mascarpone:
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone. Wykładać na nasączony biszkopt, posypać warstwą kakao.
  • 4. Poncz:
    Zagotować wodę, rozpuścić w niej kawę. Odstawić do wystudzenia.
  • 5. Dekoracja (obłożenie tortu, wykończenie szprycą):
    Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem. Śmietanką udekorować tort.

    Czekoladowe róże:
    Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać miód, wymieszać szybko, wylać na papier (może być taki do drukarki), odstawić na ok 3-5 h, aby czekolada zastygła i "odciekła" z tłuszczu. Po tym czasie oderwać ją z papieru, zagnieść jak ciasto, formować dowolne kształty (u mnie róże, listki, cyferki). Kłaść je na pokryty kremem tort.
  • 6. Przełożenie:
    Nasączony biszkopt-krem z mascarpone-warstwa kakao-nasączony biszkopt-krem z mascarpone-warstwa kakao-nasączony biszkopt- krem śmietankowy.
    Tort schłodzić przez kilka godzin w lodówce, aby uniknąć problemów podczas krojenia.

Porady

Żeby ładnie przekroić biszkopty, powinny być one całkowicie wystudzone. Żeby śmietanka lepiej się trzymała, można dodać podczas ubijania śmietan-fixy. Kakao należy sypać na masę za pomocą sitka. Jeśli czekolada jest zbyt lepka, żeby formować z niej kształty, polecam wstawić ją na kilka minut do zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować