TORT w BIKINI

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz.

Robię torty na różne okazje,dla rodziny i znajomych,ten był wielką niespodzianką dla kolegi na 18 urodziny,

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt prostokątny:
    10 jajek
    25 dkg mąki pszennej
    12,5 dag mąki ziemniaczanej
    ok.35 dag cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kakao

    Masa:
    1,5 l mleka
    6 żółtek
    3 budynie śmietankowe
    2 cukry waniliowe
    6 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    po łyżce mąki tortowej i kakao
    3 kostki masła

    Poncz:
    1 l wody przegotowanej
    olejek rumowy
    sok z jednej cytrny
    cukier 0,5 szklanki
    0,5 kieliszka spirytusu

    Oraz;
    1 słoik dżemu
    barwniki do masy
    puszka brzoskwiń
    czekolada mleczna
    kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort w bikini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Najpierw piekę biszkopt w blasze prostokątnej:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszanae z proszkiem do pieczenia i mąkę. Biszkopt piec w 180 stopni ok. 35 minut.Tak upiec dwa biszkopty jeden jasny i drugi ciemny.Po wystudzeniu przekroić na pół i w każdym biszkopcie wyciąść talie jak na zdjęciu.
  • 2. Masa

    1 l mleka zagotowujemy z cukrami,wlewamy ręsztę mleka wymieszanego z mąkami,żółtkami,budyniami.
    Mieszając,zagotowujemy.Studzimy.Ucieramy z masłem.
  • 3. Poncz

    Wszystko mieszamy razem i skrapiamy wszystkie 4 biszkopty
  • 4. Spód biszkopta smarujemy masą połączoną z 3 brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę,ukladamy następny biszkopt który smarujemy dżemem,na kolejny biszkopt kładziemy masę z pokrojoną w kostke czekoladą i kakao układamy ostatni biszkopt i smarujemy cały biszkopt masą z odrobiną kakao.
  • 5. Piersi

    Z pozostałego biszkoptu który został po wycięciu talii wykładamy miseczki do środka dajemy masę z brzoskwinią pokrojoną w kostkę i zakrywamy biszkoptem.
    Miseczki najlepiej wyłóżyć folią aby lepiej póżniej odeszły i wstawiamy do lodówki na 0,5 godz.
    Następnie wykładamy w odpowiednie miejsce smarujemy masą a na wierzch dekorujemy szptyca z masą barwioną dowolnym kolorem.

Porady

Miseczki przed wyłożeniem biszkopta ulożyć w nich folie aby lepiej odeszło oraz masę która będzie do dekoracji bikini wlożyć wcześniej do lodówki,wychodzą ładniejsze wzorki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować