Tort urodzinowy ''zebra'' z glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Podzielić do trzech miseczek. Do jednej dodać przesiane kakao a do drugiej szczyptę barwnika i delikatnie wymieszać.
2.Nabierać po dwie łyżki z każdego i dodawać naprzemiennie do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole.
3.Piec ok.30 min. w 175*.
4.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
5.Włożyć spód krążka biszkoptowego, do zabezpieczonej tortownicy.Posmarować połową dżemu.
6.krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.
7.Przykryć drugim blatem i posmarować dżemem.
8.Wyłożyć resztę kremu na biszkopt, śpiesząc się bo krem gęstnieje.
9.Przykryć górą biszkoptu i całość schłodzić parę godzin.
10.Zdjąć obręcz z tortownicy i tort ułożyć na zabezpieczonej od dołu paterze.
11.glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort.
kleksy-Białą czekoladę rozpuścić w trzech szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać jedną z czerwoną a drugą żółtą farbką. Naprzemiennie wlać kleksy na polewę na torcie, ale na kraju góry.
12.Długą szpatułką przeciągnąć przez górę tortu. Boki poprawić spadającą polewą.
13.Tort ułożyć na czystej paterze i udekorować bezikami.
Komentarze