To był moj pierwszy tort w zyciu, robilam go przed urodzinami syna, od razu uprzedzilam wszystkich ze to eksperyment i oby sie nie potruli tym bardziej ze to byl nowy przepis, ale wyszlo rewelacyjnie!
Tort urodzinowy z serkiem mascarpone i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
żółtka ucierać z połową cukru pudru na puszysta i gęstą masę. Osobno ubić białka z reszta cukru pudru na lśniącą pianę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie i dokładnie wymieszać. Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy przesiać 1/3 mąki i połączyć szpatułką, wsypać kolejną 1/3 mąki, wymieszać i tak samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą tortownicy, piec ok 40 min w 180 stopniach. Biszkopt najlepiej upiec 2 dni wcześniej, lepiej się go później kroi.
2.Masa:
Zimna śmietankę ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę. Do piany dodać serek mascarpone i wymieszać. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Przełożenie:
Konfiturę zmiksować malakserem, połowę brzoskwiń wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą i odstawić.
3.Przełożenie:
Konfiturę zmiksować malakserem, połowę brzoskwiń wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Wymieszać z konfiturą i odstawić.
4.Nasączenie:
W miseczce wymieszać syrop brzoskwiniowy, likier, zieloną herbatę i sok z cytryny.
Z biszkoptu odciąć chrupiący wierzch, będzie potrzebny do obłożenia boków. Przekroić na 3 blaty zachowując okruszki.
5.Dolny krążek skropić 1/3 nasączenia, wyłożyć połowę przełożenia razem z powstałym sokiem na to wyłożyć 1/3 masy i przykryć drugim blatem. Skropić 1/3 nasączenie wyłożyć pozostałe przełożenie i 1/3 masy. przykryć ostatnim blatem. Skropić pozostałym nasączeniem. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
6.Boki tortu obłożyć okruszkami i pokruszonym wierzchem tortu. Wierzch udekorować wedle uznania pozostałymi brzoskwiniami lub czym sami chcecie i jaką macie fantazje. Tort wstawić do lodówki najlepiej na cała noc, aby biszkopty nabrały nieco wilgoci, masa zastygła i wszystkie smaki się połączyły. Ja przed podaniem ozdobiłam torcik bita śmietana
Komentarze