Tort urodzinowy z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i wymieszać.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dolewać żółtka i ubić. Na koniec przesiewać mąki z kakao i proszkiem. Ale teraz lekko wymieszać łopatką.Wylać do tortownicy 30 cm. wyłożonej papierem tylko na dole(kołem z papieru do pieczenia).
2.Piec ok.25 min.
3.Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
4.Włożyć spód biszkoptu z powrotem do tortownicy.
5.Składniki na 1 warstwę.
6.Posmarować dżemem i poukładać odsączone mandarynki. Dobrze jest przejrzeć cząstki mandarynek i pousuwać jeszcze błonki i pestki.
7.Składniki na kremy.
8.Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce.
9.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem,potem śmietan-fixem.Następnie dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.
Wyłożyć na mandarynkach.
10.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym.
Ten dosyć mocno nasączyć sokiem z mandarynek.(ok.z 1 puszki)
11.Krem ciemny zrobić jak jasny. Wyłożyć na biszkopt.
12.Przykryć ostatnim krążkiem i całość schłodzić.
13.Wyjąć z lodówki, obkroić boki i zdjąć obręcz z tortownicy.
14.Tort przełożyć na zabezpieczoną paterę.(folią)
15.Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort . Smarować pędzelkiem albo łopatką. Resztą zastygającej polewy, poleć torty w esy-floresy.Schłodzić.
16.Na rozetki, zmiksować serek z pudrem. Potem zmiksować ze Śnieżką. Włożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówka i zrobić rozetki.
17.KWIATKI:
(Wodę zagotowujemy z margaryną. Gdy ta się rozpuści wsypać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek, chwilę prażyć. Dosypać cukier puder i zagnieść gładkie ciasto.
Do masy dodawać dowolne barwniki i lepić dowolne figury.)
Ja rozwałkowałam między folią.
18.Naparstkiem wycinałam kółeczka, z których formować płatki.
19.Składać kolorami w/g własnego gustu.
20.Można zrobić trochę szybciej i przetrzymać w lodówce. Kwiatki ułożyć na rozetkach.
Komentarze