Tort z biszkoptem, przełożony kremem jogurtowym z mandarynkami i truskawkowym. Tort oblany glazurą lustrzaną i udekorowany czekoladkami i ciasteczkami.
3 godz. 20 min
Składniki:
biszkopt:
-5 jajek
-200 g.cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem jogurtowy z mandarynkami:
-250 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-400 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-20 g.żelatyny
-1/3 szklanki wody
-1 puszka mandarynek
krem truskawkowy:
-250 g. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-800 g. jogurtu truskawkowego
-23 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
lustrzana glazura:
-200 g. cukru
-30 g. kakao
-200 ml. śmietanki 30 %
-50 g. gorzkiej czekolady
-2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody
biały pas:
-4 kostki białej czekolady
-1 łyżka śmietanki 30 %
dekoracje:
-po kilka różnych czekoladek, ciastek, batoników,draży
Tort urodzinowy z czekoladkami i ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.Spód włożyć do tortownicy i nasączyć sokiem z mandarynek.
2.krem jogurtowy- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt ,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Dodać odsączone mandarynki i szybko wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
3.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą soku z mandarynek.
4.krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
5.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
6.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
7.glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką, połamać czekoladę. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort.
biały pas- Białą czekoladę rozpuścić ze śmietanką, polać pas przez górę tortu. Długą szpatułką przeciągnąć i lekko rozprowadzić.
Komentarze