Tort urodzinowy ''róże z motylkami'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.Piec ok.25 min. w 175*. Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.
2.Dżem podgrzać, do lekkiego rozpuszczenia.Można w mikrofalówce. Połową dżemu posmarować, 1 krążek biszkoptowy, w tortownicy.
3.Składniki na krem;
4.Czekoladę wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem,potem śmietan-fixem.Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim krążkiem. Ten nasączyć pozostałym dżemem.
Z kremem białym postąpić jak z ciemnym. Wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim krążkiem.Schłodzić, przynajmniej z pół godz.
5.Rozmieszać budynie z żółtkami i ½ szklanki mleka. Ugotować budyń na reszcie mleka, wystudzić. Zmiksować masło z margaryną i cukrem pudrem.Dodawać po łyżce budyniu. Połową masy posmarować, cały tort. Zwinąć kawałek ręcznika papierowego i poklepać po całym torcie. Oczywiście można równo masę rozsmarować.
6.Resztę masy zmiksować z papką kakaową. Włożyć do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką. Ja takiej nie miałam to wykorzystałam ozdobną końcówkę do dekorowania tortów.
7.Zrobić rozetki w kształcie róż.
8.Motylki czekoladowe:
Na kartoniku narysować dwie połówki motylka. Przygotować grubszą folię przeżroczystą.
Z papieru zrobić rożek.
Kuwenturę roztopić nad parą i wlać do rożka. Dokładnie zawinąć otwór a czubek obciąć nożyczkami. Kłaść kawałki foli na wzór i obrysowywać czekoladą połówki motylków. Jak stwardnieją to delikatnie każdą połówkę motylka zdjąć z foli. Folię lekko zgiąć przez środek.Ułożyć tam motylka a środek przykleić płynną czekoladą. Jak zastygnie to delikatnie zdjęć z foli. Ułożyć na torcie.
9.Ułożyć na torcie,
10.Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort . Smarować pędzelkiem albo łopatką. Resztą zastygającej polewy, poleć torty w esy-floresy.Schłodzić.
Na rozetki zmiksować serek z pudrem potem z śnieżką. Zrobić rozetki wokół tortu.
Porady
Krem ciemny, był mało słodki. Radzę wziąć czekoladę deserową, albo dać więcej cukru.
Komentarze