TORT URODZINOWY ''RÓŻE Z MOTYLKAMI''

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort upiekłam dla drugiej babci, mojego wnuczka.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -1 łyżka octu
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki maki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki oleju

    do nasączania:
    -1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego-270 g.

    krem czekoladowy ciemny:
    -1 gorzka czekolada 100 g(lepiej deserową)
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -100 g. pudru cukru
    -1 śmietan-fix
    -1 serek mascarpone-250g.
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    krem czekoladowy jasny:
    -1 biała czekolada 100 g
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -80 g. pudru cukru
    -1 śmietan-fix
    -1 serek mascarpone-250g.
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    masa budyniowo- maślana:
    -3/4 mleka
    -2 budynie śmietankowe
    -2 żółtka
    -1/2 szklanki cukru
    -200 g. masła
    -50 g. margaryny

    -kakao+odrobina mleka

    motylki:
    -50 g.kuwentury czekoladowej

    II wersja tortu:
    polewa:
    -1/2 margaryny 125 g.
    -5 łyżek cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -3 łyżki wody
    -1 łyżki żelatyny
    -ok.3 łyżek gorącej wody
    -5 łyżek kwaśnej śmietany

    rozetki róże:
    -1 serek mascarpone-250 g.
    -50 g. cukru pudru
    -1 Śniezka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort urodzinowy ''róże z motylkami'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.Piec ok.25 min. w 175*. Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.
  • warstwa dżemu 2. Dżem podgrzać, do lekkiego rozpuszczenia.Można w mikrofalówce. Połową dżemu posmarować, 1 krążek biszkoptowy, w tortownicy.
  • składniki na krem 3. Składniki na krem;
  • przełożony tort 4. Czekoladę wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem,potem śmietan-fixem.Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim krążkiem. Ten nasączyć pozostałym dżemem.

    Z kremem białym postąpić jak z ciemnym. Wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim krążkiem.Schłodzić, przynajmniej z pół godz.
  • smarowanie i uklepywanie tortu 5. Rozmieszać budynie z żółtkami i ½ szklanki mleka. Ugotować budyń na reszcie mleka, wystudzić. Zmiksować masło z margaryną i cukrem pudrem.Dodawać po łyżce budyniu. Połową masy posmarować, cały tort. Zwinąć kawałek ręcznika papierowego i poklepać po całym torcie. Oczywiście można równo masę rozsmarować.
  • zamiast tylki 6. Resztę masy zmiksować z papką kakaową. Włożyć do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką. Ja takiej nie miałam to wykorzystałam ozdobną końcówkę do dekorowania tortów.
  • rozetki w kształcie róz 7. Zrobić rozetki w kształcie róż.
  • robienie motylków 8. Motylki czekoladowe:
    Na kartoniku narysować dwie połówki motylka. Przygotować grubszą folię przeżroczystą.
    Z papieru zrobić rożek.
    Kuwenturę roztopić nad parą i wlać do rożka. Dokładnie zawinąć otwór a czubek obciąć nożyczkami. Kłaść kawałki foli na wzór i obrysowywać czekoladą połówki motylków. Jak stwardnieją to delikatnie każdą połówkę motylka zdjąć z foli. Folię lekko zgiąć przez środek.Ułożyć tam motylka a środek przykleić płynną czekoladą. Jak zastygnie to delikatnie zdjęć z foli. Ułożyć na torcie.
  • motylki 9. Ułożyć na torcie,
  • tort II wersja 10. Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort . Smarować pędzelkiem albo łopatką. Resztą zastygającej polewy, poleć torty w esy-floresy.Schłodzić.
    Na rozetki zmiksować serek z pudrem potem z śnieżką. Zrobić rozetki wokół tortu.

Porady

Krem ciemny, był mało słodki. Radzę wziąć czekoladę deserową, albo dać więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować