masa budyniowa:
-1/2 l. mleka
-1 duży budyń toffi na 3/4 l.
-3 łyżki cukru(jeżeli budynie były bez cukru)
-300 g. masła
-1/2 cukru pudru
50 g, płatków migdałowych
ozdoby z masy cukrowej :
masa cukrowa:
-500 g cukru pudru
(dokładnie tyle pudru mi starczyło, ale dobrze mieć więcej w zapasie)
-100 g glukozy,
-4 łyżeczki żelatyny
-70 ml wody
kilka kropel olejku migdałowego
barwniki spożywcze
Tort urodzinowy na 91 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt jasny-
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40,wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*
2.biszkopt migdałowy-
Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać migdały i lekko je wmieszać. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20-25 min. w 175*.
3.biszkopt ciemny-
Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką (nie za długo). Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175*.
4.Biszkopt biały, włożyć do blaszki, zabezpieczając papierem dosyć wysoko.
Dżem wymieszać z gorącą wodą i nasączyć biszkopt w blaszce.
5.Z ciemnego biszkoptu, ściąć górę i rozkruszyć na dżemie.
6.krem truflowy:
Trufle pokruszyć i roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić i schłodzić. Przynajmniej 30 min. w lodówce,albo na całą noc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
Śmietankę truflową ubić z pudrem i śnieżką, potem jogurtem.Na koniec wlewać, żelatynę i zmiksować, lecz nie za długo. Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
7.Przykryć migdałowym biszkoptem.
8.krem czekoladowy biały-
Czekolady wraz ze śmietanką,roztopić nad parą.
Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić chwilkę z pudrem,potem śnieżką. Następnie dodawać serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt migdałowy.
9.Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry.
10.Schłodzić w lodówce.
11.Zdjąć zabezpieczenia i przełożone biszkopty, przenieść na paterę.Boki na paterze, zabezpieczyć folią.
12.polewa czekoladowa-
Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać margarynę,potem czekoladę w kostkach. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i domieszać do ciepłej polewy.Ostudzić do letniego i wkręcić śmietanę. Polewą posmarować górę tortu.
13.masa budyniowa-
Ugotować budyń na mleku z 3 łyżkami cukru. Ostudzić do letniego, tz. przykryć folią spożywczą aż przestygnie. Albo od czasy do czasu mieszać, żeby nie utworzyła się skórka.Miękkie masło zmiksować z pudrem, potem po łyżce dodawać budyń, miksując.Posmarować boki tortu a z reszty zrobić ozdobny łańcuszek, na górze.
Boki posypać płatkami migdałowymi.
14.Poukładać ozdoby na torcie, przyklejając odrobiną masy budyniowej.
15.Przygotować składniki na masę.
16.Żelatynę zalać wodą, żeby napęczniała.Przesiać cukier puder.Do napęczniałej żelatyny dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Lekko podgrzać mieszaninę, ale nie zagotować. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlać na cukru pudru i zacząć mieszać łyżką. zagarniając puder.
17.Dodać kilka kropli olejku migdałowego. Wyrabiać masę jak plastelinę.
18.Podzielić na porcje i trzymać w woreczku foliowym, albo zamkniętym pojemniku.
19.Brać po kawałku, wałkować w miarę potrzeby podsypywać pudrem.Wykrawać literatką albo foremką, płatki na róże. Na jedną różyczkę potrzeba 15 płatków.
20.Składać jeden za drugim, formując różyczkę.
wykonanie róż podpatrzyłam:
https://www.youtube.com/watch?v=OM8ruN-laj4
21.Wykonanie gożdżików podpatrzyłam, lecz robiłam bez drucika.:
https://www.youtube.com/watch?v=29UPZMf1TAI
22.Na listeczki kawałek masy zafarbować, na zielono.
Wykrawać foremką listki i nożem zaznaczyć na liściach żyłki. Układać na tacce, lekko zginając przez środek.
23.Ozdoby można zrobić szybciej i przetrzymywać w lodówce.
Komentarze