TORT URODZINOWY NA 80 LAT

4.5 (200 ocen)

  • 4 godz.

Tort zrobiłam dla Babci mojej Synowej.

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń śmietankowy
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt różowy:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń malinowy
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem truskawkowy:
    -2 serki truskawkowe po 385 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -1 śnieżka
    -30 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody

    krem waniliowy:
    -2 serki waniliowe po 400 g.
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -1 śnieżka
    -30 g. żelatyny
    -3/4 szklanki wody
    -brzoskwinie z puszki

    krem czekoladowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -2 gorzkie czekolady
    -3 mleczne czekolady
    -330 ml. śmietanki 30 %
    - 1 krem czekoladowy do tortów w proszku

    kwiaty:
    -2 białe polewy czekoladowe HELIO
    -kilkanaście perełków cukrowych
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort urodzinowy na 80 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
  • spód tortu 2. Na spód ułożyć biały biszkopt.Zabezpieczyć boki.
  • krem 3. krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami ser truskawkowy, mascarpone i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • biszkopt 4. Przykryć biszkoptem różowym.
  • krem 5. krem waniliowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami ser waniliowy, mascarpone i zmiksować. Następnie dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt różowy i rozsmarować.
  • biszkopt ciemny 6. Przykryć ciemnym biszkoptem, lecz górą do dołu.Całość schłodzić parę godzin.
  • przygotowanie patery 7. Na paterze przykleić np. odrobiną masła, papierowe serwetki. Na bokach tortu, ułożyć folie.Przyłożyć paterę z serwetkami na tort.
  • przed obłożeniem 8. Ostrożnie obrócić całość. Zdjąć blaszkę i papier.
  • tort obtynkowany 9. krem czekoladowy-Czekolady roztopić w śmietance-330 ml. nad parą.Ostudzić i schłodzić. Drugą śmietankę ubić z kremem w proszku, potem z czekoladową śmietanką.Posmarować cały tort, lecz zostawiając resztę kremu na rozetki.
  • poklepanie 10. Zwiniętym papierowym ręcznikiem, poklepać cały tort.
  • rozetki 11. Resztę kremu, przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół góry tortu. A na dole, ozdobny łańcuszek.
  • dekoracje 12. Ułożyć dekoracje.
  • etap robienia płatków na kwiaty 13. kwiaty-Polewę roztopić w/g wskazówek na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia i rożek z papieru. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić podłużne kleksy na papierze. Przykryć następnym takim samym kawałkiem papieru, lekko palcem rozprowadzając te kleksy. Zaraz rozdzielić dwie kartki, tworząc podwójną ilość płatków.
    Odstawiać do zastygnięcia.
  • płatki 14. Delikatnie odkleić zastygłe płatki.
  • kwiaty 15. W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy. Układać płatki wokół miseczki,w polewę. W środek dodać perełki.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Odkleić od karteczki i ułożyć na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować