krem truskawkowy:
-2 serki truskawkowe po 385 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 jogurt grecki-250 g.
-1 śnieżka
-30 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
krem waniliowy:
-2 serki waniliowe po 400 g.
-250 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 jogurt grecki-250 g.
-1 śnieżka
-30 g. żelatyny
-3/4 szklanki wody
-brzoskwinie z puszki
Tort urodzinowy na 80 lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
3.krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami ser truskawkowy, mascarpone i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
4.Przykryć biszkoptem różowym.
5.krem waniliowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami ser waniliowy, mascarpone i zmiksować. Następnie dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt różowy i rozsmarować.
6.Przykryć ciemnym biszkoptem, lecz górą do dołu.Całość schłodzić parę godzin.
7.Na paterze przykleić np. odrobiną masła, papierowe serwetki. Na bokach tortu, ułożyć folie.Przyłożyć paterę z serwetkami na tort.
8.Ostrożnie obrócić całość. Zdjąć blaszkę i papier.
9.krem czekoladowy-Czekolady roztopić w śmietance-330 ml. nad parą.Ostudzić i schłodzić. Drugą śmietankę ubić z kremem w proszku, potem z czekoladową śmietanką.Posmarować cały tort, lecz zostawiając resztę kremu na rozetki.
10.Zwiniętym papierowym ręcznikiem, poklepać cały tort.
11.Resztę kremu, przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół góry tortu. A na dole, ozdobny łańcuszek.
12.Ułożyć dekoracje.
13.kwiaty-Polewę roztopić w/g wskazówek na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia i rożek z papieru. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić podłużne kleksy na papierze. Przykryć następnym takim samym kawałkiem papieru, lekko palcem rozprowadzając te kleksy. Zaraz rozdzielić dwie kartki, tworząc podwójną ilość płatków.
Odstawiać do zastygnięcia.
14.Delikatnie odkleić zastygłe płatki.
15.W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy. Układać płatki wokół miseczki,w polewę. W środek dodać perełki.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Odkleić od karteczki i ułożyć na torcie.
Komentarze