TORT URODZINOWY ''KOSTKA RUBIKA''

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort urodzinowy w stylu angielskim, dla dzieci. Tort z kremem z nutellą, obłożony ozdobami z masy cukrowej.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:2 X
    -5 jajek
    -200 g.cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -sok malinowy+przegotowana woda

    krem z nutelli:
    -660 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g. serka mascarpone
    -5 łyżek nutelli
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    tynk-krem budyniowy:
    -1 budyń czekoladowy
    -1,5 szklanki mleka
    -2 łyżki cukru
    -150 g. masła
    -1 łyżka cukru pudru

    obłożenie i ozdoby:
    -masa plastyczna gotowa lub samoróbka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort urodzinowy ''kostka rubika'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt pokrojony 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30 x 40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25-30 min. w 175*.
    Pokroić na kwadraty 15 x 15 cm. Upiec drugi taki sam. Pokroić i powinno być przynajmniej 5 kwadratów.
  • nasączenie spodu 2. Jeden kwadrat z biszkoptu ułożyć na kwadratowym talerz i nasączyć wodą z sokiem.
  • krem 3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Zmiksować zimną śmietankę z pudrem i śnieżką.Dodać po łyżce serka, nutellę i zmiksować.Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Częścią kremu ok.1/4 posmarować biszkopt na talerzu.
  • składanie tortu 4. Przykryć drugim biszkoptem i też go nasączyć.
  • złożony 5. Dalej postępować tak samo aż do ostatniego kwadratu z biszkoptu. Góry nie nasączamy. Całość chłodzimy kilka godzin w lodówce.
  • tynk 6. krem budyniowy- Ugotować budyń na mleku z cukrem, ostudzić, często mieszając. Zmiksować masło z pudrem a potem po łyżce dodawanym budyniem.Posmarować cały tort i schłodzić.
  • obłozenie 7. obłożenie- Rozwałkować masę plastyczną i pokryć cały tort. Nadmiar obciąć.
  • ozdoby 8. ozdoby-Kolorowe kwadraciki 5x5 cm. wykroić z masy plastycznej.
  • gotowy 9. Odrobinką wody przykleić kwadraciki do tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować