Tort urodzinowy ''kostka rubika'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30 x 40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25-30 min. w 175*.
Pokroić na kwadraty 15 x 15 cm. Upiec drugi taki sam. Pokroić i powinno być przynajmniej 5 kwadratów.
2.Jeden kwadrat z biszkoptu ułożyć na kwadratowym talerz i nasączyć wodą z sokiem.
3.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Zmiksować zimną śmietankę z pudrem i śnieżką.Dodać po łyżce serka, nutellę i zmiksować.Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Częścią kremu ok.1/4 posmarować biszkopt na talerzu.
4.Przykryć drugim biszkoptem i też go nasączyć.
5.Dalej postępować tak samo aż do ostatniego kwadratu z biszkoptu. Góry nie nasączamy. Całość chłodzimy kilka godzin w lodówce.
6.krem budyniowy- Ugotować budyń na mleku z cukrem, ostudzić, często mieszając. Zmiksować masło z pudrem a potem po łyżce dodawanym budyniem.Posmarować cały tort i schłodzić.
7.obłożenie- Rozwałkować masę plastyczną i pokryć cały tort. Nadmiar obciąć.
8.ozdoby-Kolorowe kwadraciki 5x5 cm. wykroić z masy plastycznej.
Komentarze