Tort urodzinowy dla męża

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

tort ten zrobiłam na urodziny męża, dekorację tortu znalazłam : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-z-dekoracja-galaretkowych-kostek-lodu.Bardzo mi się podobał pomysł dekoracji tortu więc postanowiłam go zrobić dla męża na urodziny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    6 jajek

    1 szklanka cukru

    2 szklanki mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

    3 jajka

    0,5 szklanki cukru

    3/4 szklanka mąki

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki kakao

    Krem:

    1 litr mleka

    3 budynie waniliowe

    1 szklanka cukru

    2 kostki masła

    Poncz:

    0,5 szklanki nalewki wiśniowej

    0,5 szklanki przegotowanej wody

    Dodatkowo:

    wiśnie w alkoholu (ja miałam z nalewki)

    3 galaretki niebieskie

    3 opakowania rurek kakaowych

    mała butelka alkoholu
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery

Tort urodzinowy dla męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort na urodziny 1. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i żółtka, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (26 cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułka tartą, wylewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 40 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Biszkopt ciemny przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt jasny, tyko z dodajemy kakao kakao, pieczemy przez 20 minut. Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z szklanką cukru, gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, składniki ponczu łączmy ze sobą. Jasny biszkopt nasączmy ponczem, smarujemy kremem, układamy odsączone wiśnie, przykrywamy ciemnym biszkoptem, nasączamy ponczem, smarujemy kremem, układamy wiśnie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem, boki obkładamy rurkami, gdy okażą się za długie, to skracamy je. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody, odstawiamy do stężenia, kroimy w kostkę 2x2 cm., układamy na wierzchu wkładając w środek butelkę z alkoholem. Tort mocno schładzamy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Święta Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować