Piekłam takie dwa torty na urodziny, oraz imieniny w rodzinie.Torty wyszły bardzo pyszne.
3 godz. 20 min
Składniki:
(składniki na 1 tort. Ja piekłam takie dwa z podwójnej porcji.)
biszkopt:
-7 jajek
-220 g. cukru
-150 g. mąki tortowej
-150 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 puszki z morelami tj.230 g.
pianka truskawkowa:
-1 galaretka truskawkowa
-1 szklanka wody
-150 g. śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-2 serki waniliowe DANIO po 140 g.
-1/2 jogurtu greckiego tj. 200 g.
-1/2 serka mascarpone tj. 125 g.
pianka turkusowa:
-1 galaretka turkusowa
-1 szklanka wody
-150 g. śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-2 serki waniliowe DANIO po 140 g.
-1/2 jogurtu greckiego tj. 200 g.
-1/2 serka mascarpone tj. 125 g.
polewa czekoladowa:
-1/2 margaryny 125 g.
-5 łyżek cukru pudru
-2 łyżki kakao
-3 łyżki wody
-1 łyżki żelatyny
-ok.3 łyżek gorącej wody
-5 łyżek kwaśnej śmietany
ozdoby czekoladowe:
-1 polewa czekoladowa- HELIO
rozetki:
-125 ml. śmietanki 30 %
-1/2 kremu waniliowego do tortów w proszku
Tort urodzinowo-imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
2.Włożyć spód biszkoptu do tortownicy i nasączyć sokiem z moreli.
3.Potem ułożyć owoce, wokół biszkoptu.
4.pianka- Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Zmiksować śmietankę ze śmietan-fixem, potem serkiem waniliowym, jogurtem i mascarpone. Dodając porcjami i miksując. Na koniec zmiksować z tężejącą galaretką. i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy ma morele.
5.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i go nasączyć.
6.Drugą piankę zrobić identycznie jak pierwszą. Wylać na biszkopt.
7.Przykryć trzecim blatem i schłodzić w lodówce.
8.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz i ułożyć na tacy.
9.polewa-Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort, boki posmarować łopatką. Resztą zastygającej polewy, polać dodatkowo górę tortu w esy-floresy.
10.ozdoby-Polewę roztopić w/g instrukcji. Wlać do rożka papierowego.
Malować w/g wzoru.Jak zastygną to przykleić wokół tortu.
11.rozetki- Zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.
Komentarze