Tort truskawkowo-czekoladowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Idealny deser dla osób lubiących połączenie truskawki z gorzką czekoladą. Prosty i rozpływający się w ustach tort powstał z różnych przepisów znajdujących się na stronie Moje Wypieki.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jaj, 3/4 szklanki cukru pudru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki kakao
    Mus z gorzkiej czekolady: 2 łyżki kakao, 5 łyżek ciepłej wody, 200g gorzkiej czekolady, 1,5 szklanki śmietanki 30%, 1łyżka cukru pudru
    Mus truskawkowy: 300g jogurtu greckiego, 800g truskawek (mrożone lub świeże), 2 łyżki soku z cytryny, cukier puder do smaku, 2 łyżki żelatyny w proszku
    Poncz: cukier, sok z cytryny, ciepła woda, wódka
    Dodatkowo: biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowo-czekoladowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę na koniec dodawać łyżka po łyżce cukier puder dalej ubijając. Po dokładnym zmiksowaniu dodawać żółtka dalej ubijając. Połączyć masę z mąką i kakaem bardzo delikatnie mieszając szpatułką. Dno tortownicy 23cm wyłozyć papierem do pieczenia(boków nie smarujemy) i delikatnie wylewamy wylewamy ciasto do formy i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Studzimy i przecinamy na 2 blaty.
  • 2. Mus z gorzkiej czekolady:
    Kakao wymieszać z ciepłą wodą- przestudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (stawiając garnek z czekoladą nad większym garnkiem z wodą)- przestudzić. Dodać wodę z kakao do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier puder. Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietanki bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę i delikatnie mieszać by piana nie siadła. Mus wylać na pierwszy blat uprzednio nawilżony ponczem. Obłożyć biszkoptami jeden obok drugiego i wstawić do stężenia.
  • 3. Mus truskawkowy:
    Jeśli używamy zamrożonych truskawek rozmrażamy je na sitku i odlewamy nadmiar soku który z nich ścieknie. Zblenderować truskawki dodać sok z cytryny, cukier puder wedle uznania i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia. Jogurt grecki ubić. Dodać puree truskawkowe następnie żelatynę łyżka po łyżce energicznie mieszając. Wyjąc z lodówki cisto i włożyć w tortownicę gdyż mus truskawkowy jest jeszcze nie stężąły. Nasączyć delikatnie biszkopty i wylać 3/4 musu truskawkowego. Nałożyć drugą część blatu nie dociskając za mocno. Nawilżyć resztą ponczu i wylać resztą musu. Wstawić do lodówki do stężenia. Chłodzić najlepiej całą noc. Udekorować wedle uznania. Smacznego!

Porady

Pragnę zwrócić uwagę na to że do biszkopty nie dajemy proszku do pieczenia dlatego najważniejsze jest aby białka były dobrze ubite i delikatnie wymieszane z przesianą mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować