Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady

4.46 (157 ocen)

  • 3 min

Co tu dużo mówić... jest pyszny!!

  • 3 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1/2 łyżki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu winnego

    Składniki na krem mascarpone:
    500 g serka mascarpone
    300 g śmietanki 30%
    rozpuszczona w mikrofalówce (lub kąpieli wodnej) biała czekolada
    pół szklanki cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    dżem wiśniowy (u mnie domowy)
    ew. śmietan fix do śmietany

    Składniki na krem truskawkowy:
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    90 g cukru pudru
    100 ml wina musującego (u mnie o smaku wieloowocowym)
    250 ml schłodzonej śmietanki kremowej
    ew. śmietan fix do śmietany
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;)
    Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
  • 2. Po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt, upuścić na podłogę (dzięki temu biszkopt jest lepszy), włożyć znowu do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
    Gdy jest zimny, przekroić go na 3 części i nasączyć ponczem z czarnej herbaty (musi być stosunkowo mocna).
  • 3. Następnie przygotować krem mascarpone. W tym celu ubić połowę śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze śmietan fix, aby zachować konsystencję śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu wymieszać delikatnie.
  • 4. Spód biszkoptu wysmarować dżemem wiśniowym, na to wyłożyć mniejszą część kremu mascarpone. Przykryć kolejną częścią biszkoptu.
  • 5. Przygotować krem truskawkowy. Ok. 300g truskawek zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem truskawkowym.
  • 6. Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać krem truskawkowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
    Po tym czasie na kremie truskawkowym ułożyć ostatni biszkopt.
  • 7. Udekorować resztą kremu mascarpone i truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Tort truskawkowy, jak każde ciasto z kremem najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych owoców.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tort

To może cię zainteresować