Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego
Składniki na krem mascarpone:
500 g serka mascarpone
300 g śmietanki 30%
rozpuszczona w mikrofalówce (lub kąpieli wodnej) biała czekolada
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
dżem wiśniowy (u mnie domowy)
ew. śmietan fix do śmietany
Składniki na krem truskawkowy:
2 czubate łyżeczki żelatyny
90 g cukru pudru
100 ml wina musującego (u mnie o smaku wieloowocowym)
250 ml schłodzonej śmietanki kremowej
ew. śmietan fix do śmietany
Tort truskawkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;)
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
2.Po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt, upuścić na podłogę (dzięki temu biszkopt jest lepszy), włożyć znowu do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Gdy jest zimny, przekroić go na 3 części i nasączyć ponczem z czarnej herbaty (musi być stosunkowo mocna).
3.Następnie przygotować krem mascarpone. W tym celu ubić połowę śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze śmietan fix, aby zachować konsystencję śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu wymieszać delikatnie.
4.Spód biszkoptu wysmarować dżemem wiśniowym, na to wyłożyć mniejszą część kremu mascarpone. Przykryć kolejną częścią biszkoptu.
5.Przygotować krem truskawkowy. Ok. 300g truskawek zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem truskawkowym.
6.Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać krem truskawkowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
Po tym czasie na kremie truskawkowym ułożyć ostatni biszkopt.
7.Udekorować resztą kremu mascarpone i truskawkami.
Komentarze