TORT TRUSKAWKOWY Z CZEKOLADKAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort udekorowany czekoladkami.Dekoracje podpatrzyłam u Marty Ryżek-Kalkowskiej.Tort z pianką maślankową i brzoskwiniami.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -8 średnich jajek
    -200 g.cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    pianka maślankowo-truskawkowa:
    -1 l.maślanki truskawkowej
    -1 jogurt grecki-400 g.
    -5 galaretek truskawkowych
    -3/4 l. wody

    krem z ganache:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -300 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. mlecznej czekolady
    -1 śnieżka

    kilkanaście różnego rodzaju czekoladek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort truskawkowy z czekoladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia.
  • przekrojenie biszkoptu 2. Obrócić z powrotem i przekroić na 3 blaty.
  • spód tortu 3. Spodni krążek biszkoptowy, włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
  • brzoskwinie 4. Sokiem z brzoskwiń nasączyć biszkopt i ułożyć cząstki brzoskwiń.
  • połowa pianki 5. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Maślankę wraz z jogurtem ubijać i dolewać po trochu galaretki.Zaraz połowę wylać do tortownicy.
  • nasączenie 6. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem z brzoskwiń.
  • reszta pianki 7. Wylać resztę pianki do tortownicy.
  • przed schłodzeniem 8. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić parę godzin w lodówce.
  • zdjęcie zabezpieczeń 9. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.
  • ganache 10. Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą.Przestudzić i schłodzić w lodówce. Ubić ze śnieżką.Posmarować cały tort.
  • rozetki 11. Z reszty zrobić rozetki.
  • czekoladki 12. Na górę poukładać czekoladki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować