Tort truskawka z kiwi ''Dla Joli''

4.5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Sezon truskawkowy w pełni , dziś proponuję tort owocowy.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt ( 21 cm.)
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 łyżeczka oleju rzepakowego

    Masa kiwi
    6 kiwi
    galaretka kiwi

    Masa truskawkowa
    300 g truskawek
    serek homogenizowany truskawkowy 200 g
    galaretka truskawkowa

    Wierzch
    śmietana 30 % 400 ml
    śmietan fix 1, 5 opakowania
    cukier puder waniliowy do smaku
    obłożenie
    truskawki świeże ok. 400 g
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawka z kiwi ''dla joli'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dsgdlf 1. Biszkopt.
    Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę.
    Kiedy masa będzie bardzo gęsta, dodajemy przesianą mąkę.
    Lekko mieszamy wszystkie składniki , na koniec wlewamy 1 łyżeczkę oleju.
    Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy ( 21 cm.)
    Pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
    Masa truskawkowa.
    Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.
    Opłukane truskawki blendujemy , po łyżce dodajemy serek truskawkowy , dokładnie mieszamy.
    Na koniec powoli wlewamy ostudzoną galaretkę.
    Masa kiwi.
    Obrane kiwi kroimy w drobną kosteczkę i kilka minut lekko dusimy , często mieszając. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę kiwi. Studzimy.
  • 2. Biszkopt przecinamy na trzy części.
    Pierwszy płat biszkoptu lekko nasączamy ponczem z herbaty , cukru i cytryny.
    Zakładamy obręcz z tortownicy i nakładamy masę truskawkową. Mnie trochę zostało, to wykorzystałam do deseru.
    Nakładamy drugi blat ciasta , nasączamy i wykładamy masę z kiwi.
    Całość przykrywamy trzecim blatem , nasączamy i wstawiamy ciasto do lodówki . Najlepiej na kilka godzin.
    Gotujemy galaretkę w 250 ml. wody , studzimy.Posłuży nam do obtoczenia truskawek. Truskawki do dekoracji płuczemy razem z szypułkami, osuszamy.
    Po zastygnięciu warstw , zdejmujemy z tortu obręcz .
    Ubijamy chłodną śmietanę , dodajemy cukier puder z wanilią i śmietan fix.
    Tort pokrywamy bitą śmietaną. Truskawki kroimy na pół , zewnętrzną stronę smarujemy lekko tężejącą galaretką i rozkładamy je na około tortu.
    Na górę z truskawek pokrojonych w plasterki robimy kwiat.
    Tort schładzamy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować