1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do prostokątnej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Z obu biszkoptów ścinamy brzegi aby wyszedł kształt traktora. Z pozostałych resztek ciasta wycinamy 4 większe kółka i cztery małe oraz 4 paski na komin. . Wszystkie biszkopty, paski i kółka kroimy na pół
2. Śmietanę kremówkę mieszamy ze śmietaną roślinną następnie ubijamy początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i warstwę masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. Przy biszkoptach układamy kółka przełożone masą śmietanową. 1/3 masy masy zostawiamy na boki i wierzch. Wierzch ciasta smarujemy cienko warstwą śmietany, piszemy napis z ciepłej czekolady. Część masy barwimy na zielono, część na brązowo i czerwono. Wierzch i boki dekorujemy drobnymi kleksami, a z pozostałej polewy robimy kontury tortu. Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
Komentarze