Tort torebka

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Smak orzechowo-waniliowy z porzeczkową konfiturą

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto orzechowe ( na blaszkę 30x40cm)

    11 jajek
    1 ¾ szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 ½ szklanki cukru
    1 duży cukier waniliowy
    1 ½ szklanki orzechów włoskich (zmielić)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki oleju


    Krem waniliowy z białą czekoladą

    ¾ l mleka
    1 laska wanilii
    1 duży budyń waniliowy
    1 kostka masła
    2 białe czekolady

    oraz 1 słoik konfitury porzeczkowej
    ok 80 dkg masy cukrowej różowej
    10 dkg masy cukrowej miodowej ( na zamki i inne dodatki ; taki kolor łatwo się potem maluje na złoty)
    10 dkg masy białej na apaszkę
    5 dkg masy czarnej na kółeczka do apaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort orzechowy Desery

Tort torebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogrzane całe jajka ubijamy razem z cukrem na bardzo puszystą masę ok. 6min. Następnie dodajemy partiami przesiane mąki wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia i orzechami. Delikatnie mieszamy a pod koniec wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka ok. 20 min w temp 170 stopni aż nabierze złotego koloru. Gotowe wyciągamy z blaszki, usuwamy papier i studzimy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do następnego dnia ( biszkopt wówczas mniej się kruszy podczas modelowania i przekładania).
    Następnego dnia ciasto przekrawamy na 3 części każdy kawałek ma mieć wymiary ok. 30x12-13cm.
  • 2. ½ l mleka zagotować z 3 łyżkami cukru i przeciętą laską wanilii. W pozostałej części mleka rozprowadzić budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć zdejmujemy na moment z palnika i wyjmujemy laskę wanilii. Za pomocą ostrego noża wydłubujemy resztę nasionek i przekładamy je do mleka. Garnek ponownie wstawiamy na gaz i wlewamy budyń. Całość gotujemy aż zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej 2 czekolady i również je studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i partiami dodajemy budyń. Gdy cały budyń wykorzystamy dodajemy czekolady i chwilkę miksujemy aby się połączyły z kremem.
  • 3. Tort przekładamy w następujący sposób Biszkopt- konfitura porzeczkowa- krem – biszkopt- konfitura porzeczkowa- krem – biszkopt. Cały tort smarujemy dokładnie pozostałym Kremem aby go ładnie wyrównać. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby ładnie stężał a następnie tort przycinamy na kształt torebki. Ścinamy go po prostu nieco od góry. Tak przycięty tort smarujemy dokładnie masą maślaną ( ½ kostki masła i 10 łyżek c. pudru dokładnie utartych). Ponownie wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę cukrową. W pierwszej kolejności rozwałkowujemy 2 mniejsze kawałki na boki torebki. Za pomocą nożyka robimy nacięcia na kształt rąbów. Gotowe kawałki przyklejamy na boki torta. Następnie rozwałkowujemy większy kawałek masy i znów robimy nacięcia. Masę przycinamy tak aby dopasować ją do wielkości torta a następnie ja układamy i lekko dociskamy. Kółeczka znajdujące się przy pasku zrobiłam dzień wcześniej aby wyschły i pomalowałam na złoty kolor. Zamek jeśli nie mamy odpowiedniej formy również łatwo zrobić. Wystarczy rozwałkować masę i odbić na niej np. zamek od bluzy a następnie przyciąć na odpowiednią długość. Paki torebki robimy z pozostałej masy i przyklejamy za pomocą gęstego lukru ( odrobina wody plus cukier puder).
    Aby zrobić apaszkę wystarczy rozwałkować kawałek białej masy cukrowej ( bardzo cienko) a następnie przyciąć np. na kształt kwadratu. Czarną masę rozwałkowujemy bardzo cienko i wykrawamy małe kółeczka które układamy na białej masie a następnie całość wystarczy lekko przewałkować- apaszka gotowa.
    Na cały tort potrzebujemy ok. 1 kg masy cukrowej

Porady

Ja najchętniej korzystam z gotowej ( kupnej ) masy cukrowej. Domowa nie jest tak elastyczna i gorzej układa się na torcie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Skorzystaj z rabatu na cały as... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować