1.Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Upiec biszkopt w prostokątnej formie, w temperaturze 180 stopni, około 30-35 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy w środku). Upieczony biszkopt wystudzić.
Z biszkoptu wyciąć dwa prostokąty (większy i mniejszy). Większy będzie stanowił podstawę tortu, mniejszy będzie leżał na nim.
Z mniejszego uciąć kawałek.
Otrzymujemy 3 prostokąty, każdy o innych wymiarach. Dwa mniejsze ułożymy prostopadle do siebie (tworząc literę T) na większym biszkopcie.
2.Z biszkoptu wyciąć dwa prostokąty (większy i mniejszy). Większy będzie stanowił podstawę tortu, mniejszy będzie leżał na nim.
Z mniejszego uciąć kawałek.
Otrzymujemy 3 prostokąty, każdy o innych wymiarach. Dwa mniejsze ułożymy prostopadle do siebie (tworząc literę T) na większym biszkopcie.
Każdy biszkopt przekroić wzdłuż.
3.Krem: Masło lub margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać kajmak i dalej ucierać. Masa powinna być puszysta i gładka.
4.Biszkopt przełożyć dżemem i kremem.
Kremu powinno także starczyć na posmarowanie tortu od góry i z boków. Jest to konieczne, żeby lukier plastyczny się utrzymał.
5.Lukier cienko rozwałkowujemy. Błękitny lukier układamy na całej powierzchni tortu, formując opływowe kształty lokomotywy.
Z pozostałych kolorów wycinamy poszczególne elementy dekoracyjne lokomotywy - oczy, buzię i inne.
Elementy przyklejamy resztką kremu, klejem spożywczym lub odrobiną masła.
Komentarze