Tort tiramisu

4.5 (182 ocen)

  • 30 min

Inspiracją na przygotowanie tego tortu była podróż do Włoch.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5 jajek
    -3/4 szkl. cukru
    -3/4 szkl. mąki pszennej
    -1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    Krem:
    -400g śmietanki 30%
    -250g mascarpone
    -4 łyżki cukru pudru
    -kakao
    -kawa do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, żółtka i wymieszane i przesiane mąki. Mieszamy i przekładamy do formy(śr. 22cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i spuszczamy z wysokości ok. 60 cm. odstawiamy do ostudzenia. Przekrawamy na trzy krążki i nasączamy kawą.
  • 2. Krem: Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Na paterze układamy pierwszy blat, smarujemy kremem i posypujemy kakao. Nakładamy kolejny blat i znów smarujemy kremem i posypujemy kakao. Nakładamy ostatni krążek i smarujemy resztą kremu wierz i boki toru. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Porady

Do tego ciasta pieczemy tzw. biszkopt "rzucany", ale możemy go upiec wg własnego przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować