1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, żółtka i wymieszane i przesiane mąki. Mieszamy i przekładamy do formy(śr. 22cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i spuszczamy z wysokości ok. 60 cm. odstawiamy do ostudzenia. Przekrawamy na trzy krążki i nasączamy kawą.
2.Krem: Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Na paterze układamy pierwszy blat, smarujemy kremem i posypujemy kakao. Nakładamy kolejny blat i znów smarujemy kremem i posypujemy kakao. Nakładamy ostatni krążek i smarujemy resztą kremu wierz i boki toru. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Porady
Do tego ciasta pieczemy tzw. biszkopt "rzucany", ale możemy go upiec wg własnego przepisu.
Komentarze