Tort spiderman - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: (do tortu o takim kształcie potrzebne będą dwa biszkopty okrągłe) Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem tak długo aż zaczną powstawać "bańki". Łączymy białka razem z żółtkami za pomocą ubijaczki. Następnie dodajemy mąki przesiane przez sito.Delikatnie mieszamy ubijaczką.Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem.Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach C.
2.KREM: Jajka ubijamy na ciepło z cukrem pudrem (np na parze)i studzimy. Margarynę i masło ubijamy na puch. Gdy nie ma grudek ciągle mieszając wlewamy powoli ubitą masę jajową.Następnie dodajemy alkohol i aromat.Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
3.Biszkopty kroimy by uzyskać cztery blaty. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy mocną herbatą i smarujemy troszkę mniej jak połową kremu. Układamy następny blat biszkoptu znów nasączamy i smarujemy troszkę kremem potem dżemem i następnie znów kremem.Układamy trzeci blat i całość (tj. boki też) smarujemy kremem.
4.MASA CUKROWA: Żelatynę moczymy w wodzie aż spęcznieje. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy żelatynę wraz z glukozą. Cukier puder przesiewamy przez sito i wysypujemy na stolnicę.Stopniowo dodajemy rozpuszczoną żelatynę z glukozą i mieszamy łyżką.Wyrabiamy aż będzie plastyczna (w przypadku gdy za bardzo się klei dodajemy cukru pudru). Gdy masa jest elastyczna można dodawać barwniki.
Komentarze