Tort śmietanowy z owocami

4.5 (195 ocen)

  • 2 min

Tort piekłam na swoje urodziny był naprawdę pycha

  • 2 min

Składniki:

  • +Biszkopt: 5 jajek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1 l śmietany 30 -36%, 4 fix śmietanki 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny. Pącz: 1/2 szklanki wody 1 1/2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki spirytusu lub rumu. Dodatkowo 1 słoik dżemu wiśniowego 1 opakowanie borówek 2 kiwi 1 opakowanie biszkoptów podłużnych wstążka do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier po ubiciu dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem i pomału mieszamy.ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 i pieczemy ok 25 minut. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Mocno zmrożoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając 4 fix do śmietany. Po ubiciu kremówki dodajemy stopniowo cukier puder i wystudzoną żelatynę. Biszkopt należy przekroić na 3 części. Na spód kładziemy 1 część biszkoptu lekko nasączamy smarujemy dżemem wiśniowym na to kładziemy ok 3 -4 łyżki śmietany przykrywamy 2 częścią biszkoptu nasączamy kładziemy ok 3 -4 łyżki śmietany rozsmarowujemy na to kładziemy borówki i przykrywamy 3 biszkoptem i smarujemy wierzch i boki śmietaną, boki obklejamy biszkoptami jeden koło drugiego i wiążemy kokardkę, na wierzch układamy plasterki kiwi i borówki. Tort wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować