Tort śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier po ubiciu dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem i pomału mieszamy.ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 i pieczemy ok 25 minut. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Mocno zmrożoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając 4 fix do śmietany. Po ubiciu kremówki dodajemy stopniowo cukier puder i wystudzoną żelatynę. Biszkopt należy przekroić na 3 części. Na spód kładziemy 1 część biszkoptu lekko nasączamy smarujemy dżemem wiśniowym na to kładziemy ok 3 -4 łyżki śmietany przykrywamy 2 częścią biszkoptu nasączamy kładziemy ok 3 -4 łyżki śmietany rozsmarowujemy na to kładziemy borówki i przykrywamy 3 biszkoptem i smarujemy wierzch i boki śmietaną, boki obklejamy biszkoptami jeden koło drugiego i wiążemy kokardkę, na wierzch układamy plasterki kiwi i borówki. Tort wstawiamy do lodówki.
Komentarze